Kada treba uzimati suplemente omega 3 masnih kiselina?

O tome šta su omega 3 masne kiseline, koje zdravstvene prednosti poseduju, gde se nalaze i u kojim slučajevima se preporučuje uzimanje suplemenata omega 3 masnih kiselina, pročitajte u nastavku.

Šta su omega 3 masne kiseline?

Omega 3 su esencijalne masne kiseline. Spadaju u kategoriju polinezaćenih masti, koje imaju važnu ulogu u ljudskom organizmu, te pružaju brojne zdravstvene prednosti.

Tri najvažnija tipa su ALA (alfa-linoleinska kiselina), DHA (dokozaheksaenoinska kiselina) i EPA (eikozapentaenoinska kiselina). ALA se uglavnom nalazi u biljkama, dok DHA i EPA uglavnom sadrže namirnice životinjskog porekla i alge.

Zdravstvene prednosti omega 3 masnih kiselina

1. Mogu pomoći u lečenju autoimunih bolesti

Omega 3 masne kiseline mogu doprineti lečenju različitih autoimunih bolesti kao što su dijabetes tipa 1, reumatoidni artritis, Kronova bolest i psorijaza.

2. Mogu prevenirati demenciju

Nekoliko studija dovelo je u vezu unos omega 3 masnih kiselina i smanjen rizik za razvoj demencije i Alchajmerove bolesti, međutim za ovu tvrdnju potrebno je sprovesti još istraživanja.

3. Smanjuju zapaljenske procese u organizmu

Omega 3 masne kiseline mogu smanjiti hronične upale u organizmu budući da umanjuju proizvodnju molekula i supstanci povezanih sa upalom, kao što su inflamatorni eikosanoidi i citokini.

4. Smanjuju rizik za razvoj kardiovaskularnih oboljenja

Omega 3 masne kiseline mogu umanjiti rizik za razvoj brojnih srčanih oboljenja, kao što je visok krvni pritisak. Međutim ne postoje naučni dokazi o tome da mogu sprečiti nastanak srčanog udara.

5. Pomažu u lečenju depresije i anksioznosti

Postoje brojne studije koje sugerišu da uzimanje omega 3 suplemenata može pomoći u lečenju simptoma depresije i anksioznosti. Jedna studija je čak otkrila da je EPA efikasan u borbi sa depresijom kao i uobičajeni antidepresivi.

Namirnice koje sadrže najviše omega 3 masnih kiselina

S obzirom na to da ih čovekovo telo ne može proizvesti, potrebno je da ih unosimo hranom. Uobičajena hrana bogata omega 3 masnim kiselinama uključuje masnu ribu kao što su losos, skuša, sardine i dr., riblje ulje, laneno seme, čia seme, laneno ulje i orahe. Upravo je ovo jedan od razloga što sam čia semenke uključila u obroke u okviru ,,5 dana detoks programa“. Više o samom programu možete saznati ovde.

Preporučena dnevna doza omega 3 masnih kiselina

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) preporučuju najmanje 250-500 mg kombinovanih EPA i DHA omega 3 masnih kiselina svakog dana za zdrave odrasle osobe. Za trudnice i dojilje preporučuje se dodatnih 200 mg DHA.

Da li bi trebalo uzimati suplemente?

Najbolji način da osigurate optimalan unos ovog nutrijenta je da jedete masnu ribu najmanje dva puta nedeljno.

Međutim, ako ne jedete ribu ili morske plodove, možete koristiti omega 3 suplemente koji uključuju riblje ulje, te ulje algi za vegane i vegetarijance.

Kada je reč o omega 3 suplementima, postoji mnogo izbora i nisu svi dobri. Neki mogu sadržati i štetna jedinjenja zbog zagađenja, zato se obavezno edukujte pre kupovine suplemenata. Svakako pre uvođenja bilo kojeg suplementa potrebno je da se konsultujete sa lekarom.