8 namirnica za više energije

Vrsta i količina hrane koju jedemo tokom dana igraju ključnu ulogu u određivanju nivoa energije. Imajući u vidu da namirnice koje nam je priroda omogućila sadrže hranljive sastojke, u ovom tekstu vam predstavljam one koje vam mogu obezbediti više energije, kao i jasniji fokus tokom dana.

Namirnice za više energije

1. Banane

Banane su veoma hranljive i prijatnog ukusa. Zahvaljujući složenim ugljenim hidratima, kalijumu i vitaminu B6 banane su jedne od najboljih energetskih namirnica. Osim toga, sadrže vitamine A i C, te minerale poput fosfora i magnezijuma, kao i folate. S obzirom na to da su veoma kalorične, nemojte preterivati sa njima.

2. Masna riba

Masna riba poput lososa i tune dobar je izvor proteina, masnih kiselina i vitamina B. Naime, pokazalo se da omega 3 masne kiseline mogu smanjiti upale u organizmu, koje su čest uzrok umora.

Takođe, vitamin B12 u kombinaciji sa folatima učestvuje u procesu stvaranja crvenih krvnih zrnaca, te pomaže gvožđu da bolje deluje u ljudskom telu. Optimalni nivo crvenih krvnih zrnaca i gvožđa može smanjiti umor i povećati energiju.

3. Integralni pirinač

Pola šolje (50 g) integralnog pirinča sadrži 9 g vlakana i obezbeđuje veliki deo preporučenog dnevnog unosa mangana, minerala koji pomaže enzimima da razgrađuju ugljene hidrate i proteine da generišu energiju.

Pored toga, zahvaljujući sadržaju vlakana, integralni pirinač ima nizak glikemijski indeks. Stoga bi mogao da pomogne u regulisanju nivoa šećera u krvi, te obezbedi stabilan nivo energije tokom dana.

4. Jaja

Jaja sadrže veliku količinu proteina, zbog čega predstavljaju stabilan i održiv izvor energije.

Pored toga, bogata su aminokiselinom leucin, koja stimuliše proizvodnju energije na nekoliko načina. Leucin može da pomogne ćelijama da preuzmu više šećera iz krvi, podstakne proizvodnju energije u ćelijama i poveća razgradnju masti za proizvodnju energije.

Štaviše, jaja su bogata B vitaminima. Ovi vitamini pomažu enzimima da razgrade hranu za proizvodnju energiju.

5. Jabuke

Zahvaljujući bogatom sadržaju prirodnih šećera i vlakana, jabuke mogu da obezbede sporo i kontinuirano oslobađanje energije.

Osim toga, imaju visok sadržaj antioksidanasa. Istraživanja su pokazala da antioksidansi mogu usporiti varenje ugljenih hidrata, pa oslobađaju energiju u dužem vremenskom periodu.

6. Crna čokolada

Crna čokolada ima veći sadržaj kakaoa od obične ili mlečne čokolade.

Pokazalo se da antioksidansi u kakaou imaju mnogo zdravstvenih prednosti, poput povećanja protoka krvi u celom telu. Ovaj efekat pomaže isporuci kiseonika u mozak i mišiće, što poboljšava njihovu funkciju. Pored toga, povećanje protoka krvi može da pomognu u smanjenju mentalnog umora i poboljšanju raspoloženja.

Crna čokolada takođe sadrži stimulativna jedinjenja, poput teobromina i kofeina, za koja se veruje da poboljšavaju mentalnu energiju i raspoloženje.

7. Kinoa

Kinoa je popularna zbog visokog sadržaja proteina, ugljenih hidrata i dijetetskih vlakana, kao i mnogih vitamina i minerala.

Iako je ova supernamirnica bogata ugljenim hidratima, ima nizak glikemijski indeks, što ukazuje na to da se njeni ugljeni hidrati polako apsorbuju i mogu obezbediti kontinuirano oslobađanje energije. Pored toga, kinoa je bogata manganom, magnezijumom i folatima.

8. Voda

Voda je neophodna za život. Uključena je u mnoge ćelijske funkcije, uključujući proizvodnju energije. Njen nedostatak može dovesti do dehidracije, što može usporiti telesne funkcije, a proizvesti umor, dekoncentrisanost, razdražljivost, glavobolju i dr.

Dakle, voda za piće može vam dati energiju i pomoći u borbi sa osećajem umora. Trudite se da pijete vodu redovno tokom dana. Najmanje 8 čaša vode dnevno.