fbpx

LETNJI GREEN METHOD 12-16.8.

Anoreksija – Šta je anoreksija, glavni simptomi i kako da je pobedite?

U današnje vreme, kada estetski standardi i ideali lepote često postaju izvor anksioznosti, dolazi do ozbiljnih psihičkih problema i poremećaja u ishrani, a jedan od njih je anoreksija. Kroz ovaj tekst, cilj mi je da objasnim šta zapravo predstavlja anoreksija, koji su njeni glavni uzroci, kako se manifestuje, te metode lečenja, kao i strategije prevencije. Ovaj blog tekst namenjen je osobama koje se bore sa anoreksijom, ali i njihovim bliskim osobama, kao i svima koji žele da se edukuju o ovoj temi.

Šta je anoreksija?

Anoreksija nervoza (lat. anorexia nervosa) predstavlja poremećaj okarakterisan ekstremnim ograničavanjem unosa hrane, što vodi do značajnog i nezdravog gubitka telesne mase. Jedinstvena karakteristika anoreksije u odnosu na druge poremećaje ishrane leži u izraženom strahu od dobijanja na težini i iskrivljenoj percepciji sopstvenog tela, što osobe često vodi u dalje ograničavanje i izbegavanje situacija koje uključuju jelo.

Kako se manifestuje?

Anoreksične osobe često imaju potpuno iskrivljenu sliku svog tela, percipirajući sebe kao preterano gojazne, čak i kada su znatno ispod granice za zdravu telesnu težinu u odnosu na visinu. Ovaj poremećaj može imati veliki uticaj na fizičko i mentalno zdravlje pojedinca i zahteva tretman i lečenje koji uglavnom uključuje medicinsku, nutricionističku i psihološku podršku.

Fizički simptomi

Ekstremno mršavljenje

Ekstremno mršavljenje je najprepoznatljiviji simptom, gde osoba gubi značajnu količinu telesne težine u kratkom vremenskom periodu, što je često rezultat stroge kontrole unosa hrane, prekomernog vežbanja, upotrebe laksativa ili diuretika, te ponekad i kombinacije svih navedenih metoda. Zbog opsesije telesnom težinom i straha od debljanja, osobe sa anoreksijom mogu drastično ograničiti količinu hrane koju konzumiraju, što dovodi do ekstremnog i pre svega nezdravog gubitka težine.

Gubitak menstruacije

Izostanak tj. gubitak menstruacije, ili amenoreja, čest je simptom anoreksije kod osoba ženskog pola. Amenoreja se odnosi na izostanak menstruacije za tri ili više uzastopnih menstrualnih ciklusa, što je direktan rezultat hormonskih disbalansa uzrokovanih ekstremnim mršavljenjem i nedostatkom nutrijenata. Amenoreja može imati dugoročne posledice po reproduktivno zdravlje, uključujući probleme sa plodnošću, što može biti indikator i faktor rizika za nastanak određenih bolesti reproduktivnog sistema.

Slabost i umor

Slabost i umor su uobičajeni simptomi povezani s anoreksijom, a posledica su nedovoljnog unosa nutritivno bogatih i hranjivih namirnica. Bez adekvatne ishrane, telo ne funkcioniše pravilno, što dovodi do smanjenja energetskih rezervi, opšte slabosti, smanjene sposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti, te pojačanog osećaja umora. Takođe, nedostatak esencijalnih vitamina i minerala može dovesti do dodatnih zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju i osteoporozu.

Sve navedeno je samo deo mnogo šire slike kada je reč o anoreksiji, a kompleksnost ovog poremećaja zahteva temeljan i individualno postavljen pristup lečenju. 

Psihološki simptomi

Anoreksija nervoza osim na fizičko zdravlje, ima i duboke psihološke posledice koje mogu uticati na način razmišljanja, osećanja i ponašanja. Psihološki aspekti su složeni i često zahtevaju psihološku podršku, pored nutricionističke. 

Opsednutost težinom i izgledom

Opsednutost težinom i izgledom se manifestuje konstantnim brojanjem kalorija, ekstremnim dijetama, i izbegavanjem određenih grupa hrane koje pojedinac smatra „štetnim“. Anoreksične osobe mogu provesti abnormalne količine vremena u analiziranju svog tela u ogledalu, tražeći nedostatke i mane. Ova opsesija može biti toliko intenzivna da osoba izgubi sposobnost realistične procene svoje telesne težine i izgleda svog tela.

Osećaj krivice

Osećaj krivice pri jelu je još jedan rasprostranjen psihološki simptom koji proizilazi iz duboko ukorenjenog straha od dobijanja na težini. Ovaj osećaj anoreksične osobe može navesti na određene oblike ponašanja kao što su prekomerno vežbanje, izazivanje povraćanja ili upotreba laksativa da „ponište“ kalorije koje su uneli.

Socijalno distanciranje

Socijalno distanciranje je često povezano sa anoreksijom, budući da osobe koje od nje pate mogu izbegavati socijalne situacije koje uključuju bilo kakvo druženje uz hranu. Strah od „prisilnog“ jedenja ili suočavanja sa komentarima i pritiscima okoline u vezi sa njihovom ishranom i telesnom težinom može dovesti do povlačenja iz društva i dodatne izolacije. 

Suočavanje sa ovim problemima zahteva stručan pristup koji uključuje psihoterapiju, rad na samopouzdanju i razvijanju zdravijeg odnosa prema hrani, percepciji sopstvenog izgleda i telesnoj težini. 

Koji su razlozi zbog kojih anoreksija nastaje?

Ovakvi poremećaji u ishrani su uglavnom rezultat interakcije genetskih, socijalnih i psiholoških faktora. Razumevanje ovih uzroka ključno je za efikasnu prevenciju i tretman, s obzirom na to da utiče na celokupno zdravlje osobe. U nastavku ću izdvojiti tri glavna faktora: genetsku predispoziciju, uticaj medija i sociokulturne norme, te psihološke aspekte kao što su samopouzdanje i potreba za perfekcionizmom, koji zajedno doprinose razvoju anoreksije.

Genetski faktori

Genetski faktori mogu povećati predispoziciju za razvoj anoreksije, te tako ističući da u nekim slučajevima postoji nasledni faktor.

Sociokulturni pritisci

Sociokulturni pritisci, uključujući ideale lepote promovisane kroz društvene mreže i ostale medije, često igraju bitnu ulogu u razvoju poremećaja.

Psihološki uzroci

Psihološki uzroci, kao što su nisko samopouzdanje, manjak samopoštovanja, perfekcionizam, i određeni kontrolišući mehanizmi, takođe doprinose nastanku anoreksije.

Kako lečiti anoreksiju?

Lečenje zahteva temeljno bavljenje fizičkim i emocionalnim zdravljem obolele osobe. Kombinovanje medicinskog nadzora, psihoterapije, te podrške okoline ključno je za uspešan oporavak i izgradnju zdravijeg odnosa prema hrani i sopstvenom telu.

Medicinski pristup

Medicinski pristup podrazumeva sveobuhvatnu evaluaciju fizičkog zdravlja i postepeno povećanje unosa kalorija pod nadzorom nutricioniste, sa ciljem obnavljanja zdrave telesne težine.

Psihoterapeutski pristup

Psihoterapeutski pristup je ključan za rešavanje osnovnih emocionalnih problema i izgradnju zdravijeg odnosa prema hrani, telesnoj težini, te jačanja samopouzdanja. Osim psihoterapije, podrška porodice i prijatelja takođe igra važnu ulogu u procesu oporavka.

Kako prevenirati anoreksiju?

Prevencija je donekle moguća uz neophodne korake u samom obrazovanju dece u tinejdžerskom dobu, te jačanju svesti o zdravim životnim navikama i pozitivnom odnosu prema telu. 

Edukovanje o zdravim životnim navikama

Edukovanje o zdravim životnim navikama i izbalansirana ishrana su prvi koraci ka prevenciji.

Razvoj pozitivnog odnosa prema telu

Razvoj pozitivnog odnosa prema telu podrazumeva negovanje samoprihvatanja i razbijanje mitova o „idealnoj“ telesnoj težini.

Važnost razvijanja emocionalne inteligencije

Važnost razvijanja emocionalne inteligencije pomaže u suočavanju sa stresom i emocijama na zdraviji način, umanjujući potrebu za kontrolom kroz ishranu.

Kako podržati blisku osobu koja pati od anoreksije?

Podrška bliskoj osobi koja prolazi kroz ovo je izuzetno važan deo ozdravljenja, koji zahteva empatiju, strpljenje i razumevanje. Otvorena komunikacija, emocionalna podrška, i podsticanje na traženje profesionalne pomoći ključni su elementi u pružanju efikasne podrške tokom procesa oporavka.

Otvorena komunikacija

Otvorena komunikacija je ključna za izgradnju poverenja i razumevanja. Važno je bez osude pristupiti ljudima koji se bore sa anoreksijom.

Podsticanje na traženje stručne pomoći

Podsticanje na traženje stručne pomoći je od izuzetnog značaja, jer oporavak najčešće zahteva stručni pristup.

Emocionalna podrška

Emocionalna podrška kroz strpljenje i razumevanje može imati dubok uticaj na proces oporavka.

Ko sam ja?

Ja sam sertifikovani health coach, holistički nutricionista, autor šest knjiga, kreator i organizator dva popularna programa ishrane – “5 dana detoks program” i “Green Method“ program.

Nakon ozdravljenja od karcinoma levog bubrega, od 2005. godine posvećena sam zdravom načinu života. Moj oporavak inspirisao je pronalaženje svrhe u daljem deljenju značajnih informacija i znanja u oblasti nutricionizma, te sam u Njujorku završila studije health coachinga, a potom sam u januaru 2014. godine osnovala Totally Wellness. Moja misija je da pomognem ljudima da uz zdravu ishranu unapređuju stil života.

Često postavljana pitanja (FAQ)

Šta je anoreksija (anorexia nervosa)?
Iako mnogi često karakterišu kao bolest, u pitanju je poremećaj koji se karakteriše ekstremnim smanjenjem telesne težine i intenzivnim strahom od dobijanja na težini. Anoreksične osobe imaju izraženu distorziju (iskrivljenu sliku) sopstvenog tela, videći sebe kao predebele čak i kada su ispod zdrave telesne mase i uglavnom ovaj i slični poremećaju zahtevaju lečenju, stručnu pomoć i promene navika i stila života, odnosno adekvatna ishrana.
Kako se manifestuje?
Najčešće uključuju značajan gubitak telesne težine, preterani fokus na brojanje kalorija, izbegavanje obroka, intenzivan strah od dobijanja na težini, iskrivljenu sliku sopstvenog tela, te fizičke simptome kao što su slabost, umor, i u težim slučajevima, oštećenje unutrašnjih organa.
Kako prepoznati znakove anoreksije kod bliske osobe?
Znakovi na koje treba obratiti pažnju uključuju mršavljenje, izbegavanje zajedničkih obroka, komentare o sebi kao o „debeloj osobi“ uprkos niskoj telesnoj masi, opsednutost vežbanjem, kao i fizičke simptome poput blede kože, slabosti i promena u menstrualnom ciklusu.
Koje su moguće posledice anoreksije po fizičko zdravlje?
Isto kao prekomerna težina i neadekvatna hrana, suprotni ekstrem može usloviti pojavu raznih bolesti, uključujući osteoporozu, anemiju, smanjenje mišićne mase i snage, probleme sa bubrezima, kao i ozbiljnije zdravstene probleme poput zatajenja srca ili neku drugu bolest srca.
Kako se postavlja dijagnoza anoreksije?
Dijagnoza se postavlja na osnovu fizičkog pregleda, medicinske istorije, pregleda posebnih parametara iz krvne slike, kao i psihološke evaluacije. Lekari mogu koristiti specifične kriterijume, kao što su oni iz DSM-5, za procenu prisustva ovog poremećaja.
Da li anoreksija može biti genetski uslovljena?
Istraživanja sugerišu da genetika može igrati ulogu u predispoziciji za anoreksiju, ali to ne znači da će osoba automatski razviti poremećaj ako postoji porodična istorija. Uvek se radi o kombinaciji, odnosno interakciji u ovom slučaju genetike sa drugim, spoljnim faktorima.
Kako podržati osobu koja se bori sa anoreksijom?
Podrška podrazumeva pružanje razumevanja i ohrabrenja bez pritiska ili osuđivanja, i ukoliko je neophodno, usmeravanje na traženje dalje profesionalne pomoći.
Kako razlikovati anoreksiju od drugih poremećaja ishrane?
Iako deli neke simptome sa drugim poremećajima koji ukazuju na to da je ishrana neadekvatna, ključna razlika leži u intenzivnom strahu od dobijanja na težini i ekstremnom ograničenju unosa hrane, što nije uvek prisutno kod drugih poremećaja.
Kako se nositi sa stigmom povezanom sa anoreksijom?
Edukacija i razbijanje mitova o anoreksiji mogu pomoći u smanjenju stigme i postojećih predrasuda. Predlažem da se uvek govori otvoreno o ovom poremećaju, njenim uzrocima i posledicama. Na taj način se u društvu promoviše i razvija veća svest i razumevanje umesto predrasuda.
Da li je moguće prevencijom sprečiti razvoj anoreksije?
Iako nije moguće potpuno sprečiti pojavu, uključivanje zdravih životnih navika, učenje i razvoj pozitivnog odnosa prema telu i hrani, te pružanje podrške u ranoj fazi, mogu značajno umanjiti rizik od daljeg razvoja poremećaja. Razgovor o emocionalnim problemima i stresu takođe igraju važnu ulogu u prevenciji.
Na pojavu kojih bolesti mogu uticati poremećaji ishrane?
Ovakvi poremećaji mogu imati snažan uticaj na pojavu raznih bolesti, uključujući srčane bolesti, osteoporozu, i gastrointestinalne probleme, kao rezultat dugotrajnog nedostatka ili disbalansa vitalnih nutrijenata. Osim toga, psihičke bolesti, poput depresije i anksioznosti, često se javljaju kao prateće tegobe, dodatno komplikujući proces lečenja i oporavka.
Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 3 Prosečna ocena: 5]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.