fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Hrana koja štiti kožu od sunca

Osim krema za sunčanje koje štite kožu od uticaja UV zraka, važno je da obratite pažnju i na to koje namirnice unosite u organizam. Hrana koja štiti kožu od sunca podrazumeva brojne nutrijente, poput beta-karotena i likopena, koji mogu da vam budu od pomoći.

Osim toga, da biste što bolje zaštitili kožu od štetnih uticaja sunca, nije dovoljno da jedete zdravo, već je važno da imate i normalan raspored obroka tokom dana. U okviru jednog američkog istraživanja utvrđeno je da enzim, koji obnavlja kožu oštećenu UV zracima, ima dnevni ciklus proizvodnje, koji se vrlo lako može poremetiti ako jedemo u za to nepredviđenim delovima dana, kao što je, na primer, ponoć.

Hrana koja štiti kožu od sunca

1. Grožđe

Prema jednom istraživanju flavonoidi pronađeni u grožđu mogu sprečiti stvaranje reaktivnih vrsta kiseonika, odnosno razvoj slobodnih radikala kiseonika (ROS), koji se aktiviraju UV zracima i uzrokuju ćelijsku smrt. Zapravo ovi polifenoli inhibiraju UVB i UVA-inducirano stvaranje ROS-a, te inhibiraju štetna jedinjenja indukovana UVB i UVA zračenjem.

2. Crvena paprika

Jedna studija otkrila je da beta-karoten, biljni pigment koji se u telu pretvara u vitamin A, spračava nastanak opekotina od sunca. Ovim istraživanjem takođe je utvrđeno da je za optimalnu zaštitu od sunčevih zraka potrebno najmanje 10 nedelja konzumirati hranu koja sadrži beta-karoten. Najbolji izvor ovog nutrijenta je crvena paprika.

3. Batat

Batat poseduje ozbiljna svojstva u borbi protiv oštećenja kože, zahvaljujući moćnom sadržaju beta-karotena. Samo jedna šolja kuvanog i pasiranog slatkog krompira sadrži oko 30 mikrograma ovog nutrijenta. Kada kuvate slatki krompir, dodajte malo maslinovog ulja. Zdrave nezasićene masti pomoći će telu da bolje apsorbuje vitamine rastvorljive u mastima, poput vitamina A, koji podmlađuje kožu.

4. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje takođe poseduje svojstva za zaštitu od sunca. Ono sadrži skvalen, jedinjenje koje ima antioksidativne moći i sprečava odumiranje ćelija kože nakon oksidativnog stresa, kao što je izlaganje kože suncu.

5. Suncokretove semenke

Suncokretove semenke bogate su vitaminom E, koji, prema određenim istraživanjima, dvostruko smanjuje rizik za razvoj tumora izazvanih UV oštećenjima. Možete ih jesti za užinu ili ih pomešati u salati.

6. Jagode

Zahvaljujući visokom antioksidativnom kapacitetu, a naročito sadržaju antocijanina i vitamina, jagode poseduju svojstva za zaštitu od štetnih uticaja UVA sunčevih zraka. Najbolje da ih jedete sveže.

7. Avokado

Avokado je još jedna namirnica bogata vitaminom E, koji je neophodan za sprečavanje oštećenja uzrokovana sunčevim zracima, ali i za održavanje hidratacije kože.

8. Losos

Divlji losos bogat je omega 3 masnim kiselinama, koje su odlične za zdravlje srca. Osim toga, jedna britanska studija ustanovila je da ove masti jačaju imunitet kože koja je izložena sunčevoj svetlosti. Takođe ova ukusna riba bogata je astaksantinom, karotenoidom, koji smanjuje upale i ublažava opekotine od sunca, te sprečava nastanak ćelijskih oštećenja, koja mogu nastati delovanjem UV zraka.

9. Trešnje

Trešnje su bogate polifenolima, koji štite od karcinoma, srčanih oboljenja, dijabetesa, osteoporoze i neurodegenerativnih bolesti, a pokazalo se da takođe spračavaju oštećenja koja mogu biti izazvana UV zračenjem.

10. Paradajz

Jedno istraživanje pokazalo je da paradajz, zahvaljujući velikoj količini likopena, sprečava pojavu crvenila kože izazvanog UV svetlošću. A rezultati su bili prilično impresivni: nakon samo 10 nedelja konzumiranja paste od paradajza, učesnici su primetili smanjenje eritema za 40 odsto u odnosu na grupu koja nije konzumirala paradajz.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.