fbpx

LETNJI 5 DANA DETOKS PROGRAM 24-28.6.

Kako su mikrobiom creva i mozak povezani?

Poznat vam je osećaj leptirića u stomaku? Upravo taj osećaj ukazuje na to da su mozak i creva veoma povezani. 😍  Štaviše, nedavne studije (pomenute u daljem tekstu) pokazale su da mozak utiče na zdravlje creva, a i da creva mogu uticati na zdravlje mozga. U ovom blogu vam objašnjavam kako su mikrobiom creva i mozak povezani.

Kako su mikrobiom creva i mozak povezani?

Osovina (axis) creva i mozga predstavlja komunikacionu mrežu koja povezuje ova dva organa, na fizičkom, ali i biohemijskom nivou putem nerava, neurotransmitera i brojnih drugih hemikalija. Neuroni (nervne ćelije) imaju ulogu provodnika i ulogu prenosa i skladištenja infomacija u nervnom sistemu.  Signale prenose od receptora do centralnog nervnog sistema (CNS). Zatim, od CNS-a do odgovarajućih ćelija i organa, koji će odreagovati na nadražaj.

Jedan od najdužih i najsloženijih nerava u ljudskom telu je vagus nerv, koji povezuje creva i mozak, tako što šalje signale u oba smera.

Na primer, u jednoj studiji, sprovedenoj na životinjama, utvrđeno je da stres remeti signale koji se šalju kroz vagusni nerv, pa time izaziva gastrointestinalne probleme.

Neurotransmiteri takođe povezuju mikrobiom creva i mozak

Debelo crevo i mozak su takođe povezani preko malih molekula koje se nazivaju neurotransmiteri.

Neurotransmiteri koji se proizvode u mozgu kontrolišu emocije. Na primer, neurotransmiter serotonin doprinosi osećaju sreće. Zanimljivo je da mnoge od ovih neurotransmitera takođe proizvodi mikrobiom creva odnosno mikroorganizmi koji ga čine. Zapravo, veliki deo serotonina se proizvodi u crevima.

Osim toga, u crevima se proizvodi i neurotransmiter zvan gama-aminobuterna kiselina (GABA), koji pomaže u kontrolisanju osećaja straha i anksioznosti.

Mikrobiom creva proizvodi i druge hemikalije koje utiču na mozak

Mikroorganizmi koji žive u crevima proizvode i druge hemikalije koje utiču na funkciju mozga, kao što su butirati, propionati i acetati. Oni nastaju prilikom razgradnje biljnih vlakana iz hrane, te utiču na mozak na brojne načine kako na primer da smanjuju apetit.

Mikrobiom creva takođe metaboliše žučne kiseline i aminokiseline kako bi proizveo druge hemikalije koje deluju na mozak.

Mikrobiom creva utiče na upale u organizmu

Mikrobiom creva i mozak su takođe povezani preko imunološkog sistema. Naime, mikrobiom creva ima važnu ulogu u imunološkom sistemu i kod pojave upala u organizmu. Naime, on kontroliše šta će biti iskorišćeno iz hrane koju unosimo, a šta će biti izlučeno iz organizma.

Prevelika aktivnost imunološkog sistema može uzrokovati upale u organizmu, koje su povezane sa brojnim poremećajima mozga poput depresije i Alchajmerove bolesti.

Određene bakterije iz creva mogu da stvore upalne toksine. Ukoliko su creva propusna, upalni toksini iz creva prelaze u krv, te mogu da uzrokuju upale u organizmu. A upala i visok nivo tih uplanih toksina povezani su sa brojnim poremećajima mozga, uključujući depresiju, demenciju i šizofreniju.

Kako stres utiče na mikrobiom creva

Kao što znamo, stres utiče na celokupno zdravlje organizma, pa i na zdravlje stomaka. Međutim, tek su nedavna istraživanja potvrdila vezu između izloženosti stresu, problema sa digestivnim traktom, nivoa i raznolikosti crevnih bakterija i nivoa određenih bakterijskih metabolita.

Naime, jedno istraživanje pokazalo je da stres menja sastav i ponašanje bakterija u crevima, što dovodi do mnogih destruktivnih promena u imunološkom sistemu tela. Dakle, istraživači su izložili jednu grupu miševa svakodnevnom stresu (susreti sa grupom agresivnijih miševa), tokom 10 dana. Druga grupa miševa je ostala sama u istom vremenskom periodu. Istraživači su zatim analizirali mikrobiom creva obe grupe i otkrili razlike u njihovom bakterijskom sastavu, sa najvećim promenama u tipovima bakterija koje su povezane sa autoimunim poremećajima kod ljudi, naročito kod multiple skleroze.

Drugo istraživanje, sprovedeno na ljudima, proučavalo je uticaj stresa na sastav crevnih bakterija kod 23 studenta. Sastav bakterija iz creva analiziran je na početku semestra i na kraju semestra tokom završnih ispita. Stres zbog završnih ispita uzrokovao je smanjenje broja dobrih bakterija.

Iako obećavaju, istraživanja o vezi između stresa i mikrobioma creva prilično su nova, a studije koje se sprovode na ljudima trenutno su ograničene.

Da biste imali širu sliku o tome kako mikrobiom creva funkcioniše, pročitajte i prethodna dva blog u kojima objašnjavam šta je mikrobiom, na koji način utiče na čovekov organizam, te kako hrana utiče na mikrobiom creva.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.