Kako tretirati bol?

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva ili usled psiholoških uzroka. A kako tretirati bol?

Javlja se gotovo kod svih bolesti i povreda. To je zaštitni mehanizam čija je funkcija da organizam postane svestan opasnosti i reaguje kako bi uklonio bolni nadražaj. Međutim ukoliko se bolni nadražaj ne može ukoniti onda se javlja hronični bol. Hronični bol nema više zaštitnu funkciju već dodatno opterećuje obolelog. Izvor: Vikipedia

Tip bola, kao i mesto na kojem je lociran, govori mnogo toga o stanju organizma. Bilo da je u pitanju oštar ili tup bol, važno je da naučimo prepoznati šta nam bol poručuje i kako tretirati bol.

Osećaj bola povezan je sa energijom

Prema TRADICIONALNOJ KINESKOJ MEDICINI ukoliko možete da isključite fizičku povredu kao uzrok bola, to znači da negde u telu postoji VIŠAK, MANJAK ili BLOKADA ENERGIJE, koji mogu da izazovu neprijatan osećaj u delu tela.

Najdramatičniji bol je onaj koji osetite kada organ ne dobije energiju koja mu je potrebna da bi funkcionisao, poput krvi, kisonika i hranjivih materija.

Najbolji primer za to je srčani udar. Pored ekstremnog bola kao što je srčani udar, često vas mogu mučiti i bolovi slabijeg intenziteta. Oni ukazuju na to da se određeni organi bore, ali još uvek nisu izgubili vitalno funkcionisanje.

Bol NIJE loša stvar

Bol je jednostavno signal tela da nešto nije u ravnoteži.

Potrebno je, pre svega, da razumemo energetske puteve u telu tj. meridijane, te da se u skladu sa njima odlučimo za specifične režime ishrane, stil života i jednostavne vežbe, kako bismo usmerili kretanje energije u odgovarajućem pravcu, te na taj način ublažili bol i prevenirali potencijalna oboljenja.

Tradicionalna kineska medicina kao metode lečenja i ublažavanja bola koristi i različite prirodne tehnike. Tu spadaju akupunktura, taj či vežbe, a veoma su popularni i kineski biljni lekovi poput čajeva i kapi. U “Online group coaching programu” govorim o prirodnim makrobiotičkim lekovima koji su mi pomogli da veoma brzo oporavim svoje telo od operacije, zračenja, kao i hemoterapije. Svakako, biljke/namirnice koje vam predlažem da istražite su kuzu, umeboši šljive i dajkon rotkva.