GREEN METHOD PROGRAM ZA MRŠAVLJENJE

Lista antikancerogenog povrća

Da li znate da postoji zvanična lista antikancerogenog povrća? Naime, brojne studije došle su do zaključka da mnoge vrste povrća utiču na prevenciju različitih kancera.

Povrće spada u najzdravije namirnice. Prepuno je vitamina, minerala, antioksidanasa, fitonutrijenata i drugih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Prilikom izbora povrća, trudite se da ono bude sezonsko i, po mogućstvu, organsko uzgojeno, jer takvo povrće sadrži više hranljivih, a manje štetnih sastojaka.

Ovo je lista antikancerogenog povrća

Posebno bih izdvojila povrće koje, prema istraživanjima, utiče na prevenciju različitih obilka kancera.

Ove namirnice sadrže brojne aktivne supstance koje sprečavaju i usporavaju rast tumorskih ćelija raka dojke, mozga, pluća, pankreasa i prostate. Preporučujem vam da barem neku od ovih vrsta povrća uvedete u svoj svakodnevni jelovnik:

beli luk;
praziluk;
crveni luk;
brokoli;
prokelj;
karfiol;
kelj;
šargarepe;
crveni kupus;
spanać;
cvekla;
špargle;
radič.

Sve vrste luka

Sve vrste luka, uključujući beli, crveni i crni, poseduju antibakterijska i antivirusna svojstva, koja uspešno blokiraju materije koje mogu uzrokovati pojavu ili rast tumora. Takođe, flavanolima i sumpornim jedinjenjima, luk zaustavlja kancerogene supstance u telu i smanjuje rizik za razvoj brojnih drugih oboljenja.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je antioksidansima koji su se pokazali veoma korisnim u borbi sa kancerom i drugim teškim bolestima. Naime, ti antioksidansi pojačavaju odbrambeni antioksidativni mehanizam organizma, čime se sprečava aktivnost slobodnih radikala, te njihovo oštećivanje DNK ćelija. Na taj način se prevenira i pojava kancera.

Kruciferno povrće

Brokoli, prokelj, karfiol i drugo kruciferno povrće, sadrže fitohemikalije pod nazivom izotiocijanati, koji se dovode u vezu sa prevencijom raka. Pored toga, bogati su antioksidansima i enzimima koji štite strukturu DNK.

Crveno i narandžasto povrće

Šargarepe, crveni kupus i cvekla sadrže prirodni pigment beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A, pomaže u održavanju zdravlja očiju, smanjuje rizik za razvoj raka, srčanih bolesti, te jača imunološki sistem.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 1]

SVAKE SREDE U 9h u vašem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

123 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.