fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Lista antikancerogenog povrća

Da li znate da postoji zvanična lista antikancerogenog povrća? Naime, brojne studije došle su do zaključka da mnoge vrste povrća utiču na prevenciju različitih kancera.

Povrće spada u najzdravije namirnice. Prepuno je vitamina, minerala, antioksidanasa, fitonutrijenata i drugih materija koje su neophodne za normalno funkcionisanje organizma.

Prilikom izbora povrća, trudite se da ono bude sezonsko i, po mogućstvu, organsko uzgojeno, jer takvo povrće sadrži više hranljivih, a manje štetnih sastojaka.

Ovo je lista antikancerogenog povrća

Posebno bih izdvojila povrće koje, prema istraživanjima, utiče na prevenciju različitih obilka kancera.

Ove namirnice sadrže brojne aktivne supstance koje sprečavaju i usporavaju rast tumorskih ćelija raka dojke, mozga, pluća, pankreasa i prostate. Preporučujem vam da barem neku od ovih vrsta povrća uvedete u svoj svakodnevni jelovnik:

beli luk;
praziluk;
crveni luk;
brokoli;
prokelj;
karfiol;
kelj;
šargarepe;
crveni kupus;
spanać;
cvekla;
špargle;
radič.

Sve vrste luka

Sve vrste luka, uključujući beli, crveni i crni, poseduju antibakterijska i antivirusna svojstva, koja uspešno blokiraju materije koje mogu uzrokovati pojavu ili rast tumora. Takođe, flavanolima i sumpornim jedinjenjima, luk zaustavlja kancerogene supstance u telu i smanjuje rizik za razvoj brojnih drugih oboljenja.

Zeleno lisnato povrće

Zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, bogato je antioksidansima koji su se pokazali veoma korisnim u borbi sa kancerom i drugim teškim bolestima. Naime, ti antioksidansi pojačavaju odbrambeni antioksidativni mehanizam organizma, čime se sprečava aktivnost slobodnih radikala, te njihovo oštećivanje DNK ćelija. Na taj način se prevenira i pojava kancera.

Kruciferno povrće

Brokoli, prokelj, karfiol i drugo kruciferno povrće, sadrže fitohemikalije pod nazivom izotiocijanati, koji se dovode u vezu sa prevencijom raka. Pored toga, bogati su antioksidansima i enzimima koji štite strukturu DNK.

Crveno i narandžasto povrće

Šargarepe, crveni kupus i cvekla sadrže prirodni pigment beta-karoten, koji se pretvara u vitamin A, pomaže u održavanju zdravlja očiju, smanjuje rizik za razvoj raka, srčanih bolesti, te jača imunološki sistem.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 1 Prosečna ocena: 1]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.