Sprečite hormonski disbalans ovim suplementima

Hormonski disbalans nekad se dovodio u vezu samo sa menstrualnim ciklusom i trudnoćom, pa se smatralo da su hromonske promene isključivo ”žensko pitanje”, međutim danas se zna da hormoni upravljaju nizom fizioloških procesa u organizmu – kako kod žena, tako i kod muškaraca.

Dakle, hormoni utiču na raspoloženje, fizički izgled, nivo energije, libido, pa čak i na varenje. Da biste sprečili hormonski disbalans potrebno je da se više krećete, umanjite stres i što je najvažnije, obezbedite organizmu dovoljnu količinu hranjivih materija, koje pozitivno deluju na hormone.

Ovo su neke od najvažnijih.

1. Metilirani vitamini B kompleksa

Metilirani vitamini grupe B odlično su sredstvo za sprečavanje hormonskog disbalansa. Važni su, pre svega, za metabolizam ugljenih hidrata, proteina, masti, kao i za očuvanje zdravlja nervnog sistema i hormona. Određeni B vitamini važni su za specifične hormonske funkcije. Na primer, vitamini B1 i B6 mogu da ublaže i spreče pojavu menstrualnih grčeva.

Sigurno se pitate koja je razlika između metiliranog B vitamina i običnog B vitamina? Prilično je jednostavno: metilirani vitamini grupe B nalaze se u obliku koji organizam lakše apsorbuje i koristi.

2. Omega 3 masne kiseline

Omega 3 masne kiseline spadaju u kategoriju polinezasićenih masti. Ove masne kiseline su esencijalne, a tri najpoznatije su EPA, DHA i ALA. Naime, jačaju kognitivne funkcije, a samim tim preveniraju demenciju, smanjuju zapaljenske procese u organizmu i unapređuju rad kardiovaskularnog sistema.

Takođe sastavni su deo mnogih hormona, pa ih je potrebno konzumirati u određenim količinama za njihovo optimalno funkcionisanje. Budući da ih čovekov organizam ne može proizvesti, neophodno ih je unositi kroz hranu. Ima ih u lososu i drugim masnim ribama, lanenim i čia semenkama. Ukoliko želite da unosite suplemente, konsultujte se sa lekarom.

3. Probiotici

Da li ste znali da postoji snažna veza između zdravlja creva i zdravlja hormona? Studije su pokazale da estrogen zapravo odlaže pražnjenje želuca, što može dovesti do opstipacije.

Ako želite da očuvate zdravlje creva (a samim tim i zdravlje hormona) trudite se da unosite dovoljne količine probiotika. Ima ih u fermentisanim prehrambenim proizvodima, kao što su kiseli kupus i druge vrste turšije, kimchi, tempeh, miso, kombuča, jogurt, kefir i neke vrste sireva. Pored toga, probiotke možete da kupite kao dodatak ishrani (suplement), u prahu, kapsulama ili u tečnoj formi. Ali, o uvođenju suplemenata konsultujte se sa lekarom.