Šta nosim u torbi kada putujem?

Na putu za Bali, koji je trajao gotovo čitav dan, ponela sam nekoliko osnovnih sitnica. Evo šta nosim u torbi kada putujem.

1. Zdrave namirnice – banane, bademi i slatki organski krekeri

Bez nekoliko zdravih namirnica ne idem na put. Uglavnom se trudim da pre polaska budem sita kako ne bih pojela nešto na aerodromu budući da je ta hrana, kao i ona koja se služi u avionu, puna aditiva i veštačkih zaslađivača. Sa sobom uvek nosim bademe i banane, kao i Granum slatke krekere, koji su napravljeni od potpuno organiskih, prirodnih sastojaka, bogati biljnim vlaknima i vrlo su ukusni. Omiljeni su mi sa urmom, jer podstiču dobro raspoloženje.

2. Voda

Izuzetno mi je važno da budem dovoljno hidrirana u toku putovanja, pa zbog toga obavezno nosim flašicu vode. Osim toga, voda mi pomaže da umanjim žudnju za hranom, jer zapravo naše telo ne prepoznaje žeđ dok ne dehidriramo, već umesto toga šalje signale da smo gladni. Voda je neophodna za metabolizam i normalne fiziološke funkcije organizma. Moj savet je da popijete u proseku 2 l vode dnevno.

3. Umeboši šljive

Umeboši šljive nosim u torbi kada putujem. Umesto lekova na putovanje nosim japanske umeboši šljive koje su izuzetno lekovite. Imaju antiinflamatorno dejstvo, umanjuju bol i jačaju imunitet. Imaju visoku hranljivu vrednost i aktivno pomažu u uspostavljanju ravnoteže kiselina, koje u organizmu nastaju razgradnjom hrane. Osim toga, dijetetska vlakna koja sadrže pomažu u snižavanju holesterola u krvi. Budući da su kiselog i slanog ukusa, a imaju veoma jako dejstvo na organizam, u slučaju zdravstvenih tegoba poput mučnine, dijareje, želudačnih bolova, morske bolesti, mamurluka i drugo, dovoljno je da pojedete pola do jedne šljive. Čuvajte ih u frižideru hotelske sobe.

4. Pasta i četkica za zube

Imajući na umu da let traje satima ponela sam Natura Siberica pastu za zube i četkicu. Naime, veoma vodim računa o higijeni zuba i usne duplje jer nedovoljna briga i te kako može negativno uticati na zdravlje unutrašnjih organa. Nakon svakog obroka u ustima između zuba ostaju sitni komadići hrane koji vremenom trule. Uz to, privlače i bakterije.

5. Magazin

Na svako putovanje ponesem par časopisa i knjiga kako bih čitanjem prekratila vreme. Za put na Bali odabrala sam magazin Lepa i srećna, jer sam imala čast da za baš to izdanje napišem kolumnu u kojoj sam objasnila svoju filozofiju života i odnosa prema hrani, a ujedno demistifikovala ideju da je uz vegansku, vegetarijansku, makrobiotičku ili neku drugačiju ishranu zagarantovano dobro zdravlje. Sjajan magazin, zaista!

6. Knjiga o metabolizmu

Nije na odmet podsetiti se nekih pravila u vezi sa ishranom i funkcinosanjem metabolizma, kao i pripremiti telo za nove namirnice i ukuse koji ga očekaju u novom okruženju.

7. Sunčane naočare

Kada stupi leto bez njih ne izlazim iz kuće. Naime, naučno je dokazano da UV zračenje može da prouzrokuje oštećenje oka, oslabljen i zamagljen vid, kao i glavobolju, pa je moj savet da se uvek zaštitite.