Sve što treba da znate o pravilnom pilingu kože tela

Upotrebom pilinga odstanjuje se odumrli sloj kože, te ona postaje nežna i glatka. Nakon ovog tretmana koža bolje upija aktivne supstance iz kozmetičkih preparata, a njime se ujedno podstiče i cirkulacija. U ovom blogu vam pišem o tome šta sve treba da znate o pravilnom pilingu kože tela.

Šta je piling i koji su njegovi benefiti

Piling je kozmetički tretman kojim se otklanjaju mrtve ćelije sa gornjih slojeva kože. Pored pilinga u kozmetičkim salonima i dermatološkim ordinacijama, postoje različite druge metode, koje možete sami da praktikujete.

U benefite pilinga spadaju:

– uklanjanje mrtvih ćelija kože,
– poboljšanje cirkulacije,
– koža postaje sjajnija i baršunastija,
– omogućava bolju apsorpciju hidratantnih krema i seruma.

Vrste pilinga prema tehnici primene

Postoje različite metode i alati za piling kože. Prema načinu na koji se primenjuju dele se na mehaničke i hemijske pilinge.

Mehanički

Kada mehanički pilingujete kožu, važno je da budete nežni. Možete da pravite male kružne pokrete prstima da biste naneli piling ili da koristite izabrani alat za piling.

Ako koristite četku, pravite kratke, lagane poteze. Piling neka traje oko 30 sekundi, a zatim isperite mlakom, a ne vrućom vodom. Izbegavajte piling ako vam koža ima posekotine, otvorene rane ili opekotine od sunca. Nakon tretmana nanesite hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom.

1. Četka za piling. U pitanju je četka koja se koristi za uklanjanje slojeva mrtvih ćelija kože sa lica ili tela. Neki su predviđene za suvo četkanje. Druge se mogu koristiti sa sredstvom za čišćenje lica ili sredstvom za pranje tela.

2. Sunđer za piling. Ovo je nežniji način za piling kože. Kožu treba da trljate sunđerom kružnim pokretima.

3. Piling rukavica. Osim četke i sunđera za piling kože možete koristiti i rukavicu. Nanesite na nju malo piling gela za lice ili celo telo i kružnim pokretima masirajte kožu. Efikasna je za velike površine kao što su noge ili ruke.

4. Piling u pakovanju koji sadrži različite čestice. Različite kozmetičke pilinge možete da nabavite u drogerijama i parfimerijama. Oni se mogu naneti direktno na kožu nežnim kružnim pokretima. Nakon toga, potrebno je da kožu isperete mlakom vodom. Ja najčešće koristim Yass Essential piling za kožu tela koji sadrži mlevne koštice kajsije. Toplo vam ga preporučujem.

Hemijski

Hemijskim pilinzima se možete podvrgnuti u različitim estetskim, kozmetičkim salonima i dermatoliškim ordinacijama, ali postoje i hemijski pilinzi koje možete da uradite kod kuće. Pre nego što se odlučite za hemijski piling, konsultujte se sa dermatologom. U hemijskim pilinzima koriste se sledeće kiseline:

1. Alfa hidroksilne kiseline (AHA). Primeri AHA uključuju glikolnu, mlečnu, vinsku i limunsku kiselinu. Oni deluju razdvajanjem veza koje na površini kože stvaraju mrtve ćelije kože.

2. Beta hidroksilne kiseline (BHA). Primer BHA kiseline je salicilna kiselina. Ona pozitivno utiču na kožu sklonu aknama.

Piling prema tipu kože

Piling bi trebalo da odaberete u zavisnosti od tipa kože.

Suva koža

Piling je važan za suvu ili perutavu kožu. Međutim, izbegavajte mehanički piling na suvoj koži, jer se njime dodatno isušuje koža. Hemijski pilinzi sa alfa hidroksilnim kiselinama su efikasni za suvu kožu. Najbolji pirmer je glikolna kiselina. Nakon njihove upotrebe, obavezno nanesite hidrantnu kremu.

Osetljiva koža

Takođe, na osetljivoj koži izbegavajte mehaničke pilinge, jer će metode ribanja i trljanja dodatno iziritirati kožu, te mogu da uzrokuju crvenilo. Koristite blage hemijske pilinge. Ukoliko imate problem sa aknama, možete isprobati piling sa salicilnom kiselinom u ordinaciji svog dermatologa.

Masna koža

Masna koža često ima dodatni sloj nečistoća na površini koje možete ukloniti mehaničkim pilingom. Za najbolje rezultate piling praktikujte nežnim kružnim pokretima.

Normalan tip kože

Ako vaša koža nema komplikacija, možete odabrati bilo koji metod pilinga. I mehanički i hemijski piling sigurni su za ovaj tip kože. Svakako eksperimentišete kako biste saznali koja metoda najbolje deluje na vašoj koži.

Kombinovan tip kože

Kombinovana koža može zahtevati kombinaciju mehaničkog i hemijskog pilinga. Nikada nemojte koristiti obe metode pilinga istog dana jer mogu iritirati kožu. Ako vam je koža, nakon pilinga, suva, nanesite hidratantnu kremu.

Piling različitih delova tela

Vodite računa kada pilingujete osetljive delove tela, uključujući i lice. Prečesti piling ovih područja može dovesti do suvoće, crvenila i svraba.

Lice

Tip pilinga koji ćete koristiti na licu zavisi od tipa vaše kože. Da biste primenili na lice mehanički piling, potrebno je da ga prstom nežno nanesete na kožu. Trljajte malim kružnim pokretima, te nakon toga lice isperite mlakom vodom. Tečni hemijski piling nanesite na pamučnu podlogu, pa tek onda na lice. U dogovoru sa dermatologom utvrdite koja vrsta pilinga je bezbedna za vašu kožu.

Ruke i noge

Piling ruku i nogu najlakši je četkom, sunđerom ili rukavicom. Ovo može pomoći da se rešite mrtvih ćelija kože i podstaknete cirkulaciju.

Stopala

Za piling stopala možete koristiti pilinge u pakovanju sa česticama, kamen kao i drugi pribor za pedikir.