Top 5 saveta kako da se lakše nosite sa stresom

Stres je u današnje vreme sastavni deo života svih nas. U ovom blogu vam predstavljam 5 saveta kako da se lakše nosite sa stresom.

Većinu ljudi muči pitanje kako se rešiti svakodnevne tenzije i anksioznosti koja na duže staze može da dovede do oštećenja pojedinih organa i organskih sistema, odnosno da uzrokuje najrazličitije bolesti. Da li zbog ubrzanog stila života, sve većeg broja obaveza i loših životnih navika, stres je konstantno prisutan u našim životima. U današnje vreme izloženi smo prevelikom broju informacija, koje naš mozak u kratkom vremanskom periodu ne stigne da procesuira što takođe uzrokuje uznemirenost i teskobu.

Stres je zapravo akutna reakcija organizma na traumu koju tog momenta doživljavamo, a može da se javi i kao odložena reakcija na onu koja se ranije dogodila. Ona podrazumeva pojavu neprijatnih emocija i lučnje hormona stresa. Sve to zajedno dovodi do vanrednog stanja u telu čime se narušva uobičajena psihofizička ravnoteža organizma.

Iako ga ne možemo u potpunosti izbeći, postoje razne tehnike kojima možemo da ublažimo njegove negativne efekte na zdravlje.

Pravilna ishrana

Brojna istraživanja pokazala su da namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima imaju pozitivan uticaj ne samo na fizičko, već i na mentalno zdravlje. Naime, preterana konzumacija masne hrane, prerađenih ugljenih hidrata, kofeina i alkohola povećava lučenje hormona kortizola koji izaziva stres.

Fizička aktivnost

Fizička aktivnost je jedan od 5 saveta kako da se lakše nosite sa stresom. Pola sata vežbanja dnevno može umanjiti psihološku reakciju tela na stres, tako što će podići nivo neurotransmitera kao što je dopamin. Fizička aktivnost smanjuje lučenje hormona stresa kortizola, a pojačava lučenje endorfina što rezultira boljim raspoloženjem.

Meditativne tehnike

Negativne efekte stresa na organizam možete umanjiti različitim meditatvnim tehnikama, poput meditacije i joge. Za većinu tehnika opuštanja dovoljno je da izdvojite pola sata u toku dana. U tom stanju mozak počinje da proizvodi endorfin koji nas opušta.

Pravilno disanje

Kad god ste napeti uradite vežbe disanja za opuštanje. Ovo je najpristupačnija metoda budući da se sponatno odvija kao osnovna fiziološka potreba organizma. Dubokim disanjem unećete dovoljnu količinu kiseonika što će vas vrlo brzo opustiti, naročito u stresnim situacijama.

Redovno spavanje

San je neophodan za normalno funkcionisanje organizma. Dok spavamo ceo organizam se resetuje i vraća u normalu. Zapravo mi se borimo sa stresom kroz snove. U snovima se događaji obrađuju u REM fazi spavanja, u kojoj se i dešava to pročišćenje od stresa.