Ašvaganda – moja antistres terapija

Kad god sam napeta ili pod stresom napravim smuti u koji dodam jednu kašičice ašvagande u prahu. Naime, ašvaganda ili indijski žen-šen ima umirujuće dejstvo na organizam. Spada u adaptogene biljke, čije supstance deluju na centralni nervni sistem, koji dalje šalje poruke organima, tkivima i ćelijama.

Koristi se od davnina u ajurvedi, obliku alternativne medicine zasnovane na indijskim principima prirodnog izlečenja, dok je u zapadnoj medicini uvedena kao lek oko 50-ih godina prošlog veka.

Sadrži vitanolide, organska jedinjnja koja imaju brojna pozitivna dejstva na čovekov organizam, a najveća biološka aktivnost pripisuje se vitaferinu A. Osim toga, bogata je brojnim mineralima i drugim biološki vrednim supstancama, kao što su kalcijum, magnezijum, gvožđe, cink, kobalt, bakar, vanadijum, vitalo-laktoni, fenolna jedinjenja i tanini.

Zahvaljujući ovim sastojcima pomaže organizmu da se oslobodi stresa i napetosti, tako što snižava nivo kortizola, ublažava nervozu, poboljšava raspoloženje, a brojna istraživanja pokazuju da može i da pomogne u borbi sa prvim simptomima anksioznosti i depresije.

Pruža i brojne druge pogodosti telu i mozgu. Snižava krvni pritisak, kao i nivo šećera u krvi, a idealna je i za oporavak od hroničnog umora.

Zapravo, koren i bobica ašvagande koriste za proizvodnju lekova, jer pomažu u borbi sa artritisom, nesanicom, tuberkulozom, astmom, bronhitisom, bolovima u leđima, menstrualnim problemima, štucanjem i hroničnim bolestima jetre. Takođe poboljšava koncentraciju i radnu sposobnost, smanjuje bolove i sprečava efekte starenja. Koristi se i za probleme sa plodnošću kod muškaraca i žena, kao i za povećanje seksualne želje.

Kao dodatak ishrani preporučuje se sportistima za izdržljivost i brži oporavak nakon napornog treninga i povreda.

UPOZORENJE:

Iako je ašvaganda sigurana za većinu ljudi, ukoliko ste trudni ili dojite ne bi trebalo da je uzimate. Ako imate neku autoimunu bolest obavezno se konsultujte sa lekarom. Standardizovani ekstrakt korena obično se uzima u kapsulama od 450 do 500 mg jednom ili dva puta dnevno.