Zbog čega je sezonska ishrana najbolji izbor?

Prema brojnim naučnim istraživanjima veoma je važno prilagoditi ishranu ciklusima u prirodi, odnosno u svakodnevni režim uvrstiti one namirnice koje su uzgojene u trenutku kada ih konzumiramo. Sezonska ishrana ne samo da ima pozitivne efekte na celokupno zdravlje organizma, već je i zaslužna za održavanje ravnoteže u prirodi. Promena godišnjih doba pruža nam jedinstvenu priliku za kupovinu raznosvrsnih namirnica kojima možemo svoju ishranu učiniti znatno kvalitetnijom.

Zahvaljujući savremenim tehnikama uzgoja i prerade hrane, većina namirnica dostupna je tokom čitave godine. Međutim, to ne znači da bi trebalo da jedemo paradajz u zimskim mesecima. Zapravo, plodovi na vrhuncu svoje zrelosti su, pre svega, mnogo zdraviji i bogatiji nutritivnim vrednostima, ali i znatno ukusniji budući da sadrže mnogo manje pesticida i drugih hemikalija.

Zimi sezonska ishrana podrazumeva namirnice koje pomažu organizmu da zadrži toplotu kao i one koje se lako bore s brojnim upalama i virusima.

Šargarepa

Budući da sadrži brojne vitamine i minerale, šargarepa se koristi u prevenciji mnogih bolesti. Bogata je kalijumom, kalcijumom, cinkom, pektinom te eteričnim uljima, zbog čega se posebno preporučuje za jačanje kostiju. Povećava otpornost organizma prema infekcijama, te jača imunitet, što je naročito važno u ovo doba godine. Osim toga, blagotvorno deluje na rad jetre. Narandžastu boju pruža joj beta-karoten, organsko jedinjenje, koje se u telu metaboliše u vitamin A. Najzdravija je sirova, a ukoliko je konzumirate barenu, prelijite je hladno ceđenim maslinovim uljem.

Kupus

Kupus, naročito svež, neizostavna je namirnica zimi jer sadrži brojne minerale, poput magnezijuma, gvožđa i kalijuma, te veliku količinu vitamina C, koji predstavljaju odlično sredstvo u borbi s virusima i prehaldama. Najnovija istraživanja pokazuju da redovna upotreba ovog povrća može biti efikasna i u smanjenju rizika pojave raka. Naročito se preporučuje osobama koje imaju problem s varenjem.

Baby spanać

Poznato je da baby spanać spada u nutritivno najvrednije namirnice. Prirodan je izvor proteina i brojnih minerala, a sadrži  B i C vitamin. Kako biste uneli potrebnu devenu količinu ovih  hranljivih materija dovoljno je da pojedete jednu šolju kuvanog bebi spanaća, a možete ga konzumirati i svežeg u salati. Pozitivno utiče na krvne sudove, holesterol, te čisti organizam.

Cvekla

Sezonska ishrana pdrazumeva i cveklu. Ne samo da je bogata hranljivim sastojcima potrebnim u svakodnevnoj ishrani, poput vitamina B, gvožđa, mangana, bakra, magnezijuma i kalijuma, cvekla sadrži i antioksidans betalin, koji je veoma delotvoran u prevenciji raka kao i drugih degenerativnih bolesti. Sadrži veliku količinu belančevina, masti, ali i ugljenih hidrata zahvaljujući kojima ima slatkast uskus. Poboljšava krvni pritisak, krepi i pojačava izdržljivost organizma. Budući da se kuvanjem umanjuju njena lekovita svojstva, najbolje je da konzumirate sok od sveže cvekle.

Beli luk

Intenzivno aromatično i uskusno začinsko bilje koristi se u gotovo svakoj kuhinji u svetu. I to ne samo zbog svog karakterističnog uskusa i mirisa, već prvenstveno zbog mnogobrojnih pozitivnih efekata na celokupno zdravlje organizma. Naime, beli luk se ubraja u najlekovitije biljke jer je pre svege odličan antibiotik, veoma delotvoran u brobi s baketrijama i virusima. Jača imuni sistem, te snižava krvni pritisak. Obiluje magnezijumom i vitaminima B i C, te kalcijumom.

Limun

Vruć napitak od limuna pomoći će vam da se izborite s prehladom, gripom i kijavicom. Zahvaljujući velikoj količini vitamina C i selena povećava odbrambenu moć organizma što je naročito važno u ovo doba godine. Zahvaljujći limunskoj kiselini, neutrališe toksične materije u organizmu, olakšava varenje, te ubrzava razgradnju masti. Uglavnom se konzumira u malim količinama budući da ima veoma intenzivan, opor ukus.

Kivi

S obzirom na to da predstvalja odličan izvor dijetalnih vlakana, redovnim konzumiranjem kivija smanjuje se nivo holesterola. Osim toga, vlakna eliminišu toksine iz debelog creva te pomažu u održavanju ravnoteže između dobrih i loših bakterija u crevima. Sadrži veliku količinu C vitamina zahvaljujući kojem ima pozitivno dejstvo na kardiovaskularni sistem. Prilikom kupovine kivija vodite računa da je plod blago mekan, jer to znači da je zreo i sladak.

Mandarine

Ukusni osvežavajući citrusi bogati su brojnim hranljivim supstancama, uključujući flavonoide, folnu kiselinu, vitamine C i A, te kalijum. Doprinose zdravlju gotovo svakog dela tela od DNK do kostiju i srca. U ovim hladnim danima kada virusi haraju, mandarine su idealan izbor za jačanje imuniteta. Zahavljujući velikoj količini C vitamina štite organizam od raznih upala.

Đumbir

Koren đumbira već vekovima unazad koristi se u medicinske svrhe, a takođe je neizostavan sastojak brojnih kuhinja širom sveta, naročito azijske. Na organizam deluje tako što ubrzava cirkulaciju, a diuretički efekat koji izaziva pogodno deluje na detotoksikaciju organizma, kao i na borbu s virusima. U ishrani se uglavnom konzumira svež, seckan ili narendan. Budući da ima veoma intenzivan ukus, uglavnom se koristi kao začin u veoma malim količinama.