Zbog čega je važan vitamin E tokotrienol?

Vitamin E, koji je jedan od najvažnijih nutrijenata za pravilno funkcionisanje ljudskog organizma, sastoji se iz 4 tokotrienola i 4 tokoferola, koji imaju brojne zdravstvene prednosti.

Šta su tokotrienoli i tokoferoli?

Tokotrienoli i tokoferoli su dve grupe hemikalija vitamina E. Budući da su tokoferoli mnogo više zastupljeni u savremenoj ishrani, a da tokotrienoli poseduju mnogo moćnije zdravstvene prednosti od tokoferola, istraživači se mnogo više bave tokotrienolima.

Naime, tokoferoli se nalaze u biljnim uljima, kao što su maslinovo, suncokretovo i ulje šafranike, te u žitaricama celog zrna i zelenom lisnatom povrću. Tokotrienola ima u ulju pirinčanih mekinja, voću palminog drveta odnosno u palminom ulju, ječmu, pšeničnim klicama i ovsu.

Ove supstance su takođe dostupne kao suplementi u obliku kapsula ili pilula.

Uobičajeni oblici i upotreba tokotrienola

Tokotrienoli se retko mogu pronaći u prirodi, a tamo gde su zastupljeni, ima ih u veoma malim količinama. Nalaze se u ulju pirinčanih mekinja, voću palminog drveta, ječmu, pšeničnim klicama i ovsu.

Palmino ulje je najkoncentrisaniji prirodni izvor tokotrienola, a da biste uneli količinu tokotrienola za koju stručnjaci smatraju da može imati blagotvorne efekte na zdravlje, trebalo bi da konzumirate jednu šolju palminog ulja dnevno, što naravno nije preporučljivo.

Zbog toga, većina ljudi poseže sa tokotrienolima u formi suplemenata, koje možete pronaći u apotekama.

Zdravstvene prednosti tokotrienola

Naučne studije sugerišu da unos tokotrienola ima nekoliko zdravstvenih koristi.

1. Poboljšavaju zarastanje preloma

Neka istraživanja na pacovima pokazala su da tokotrienoli mogu pomoći u jačanju i bržem zarastanju preloma kostiju od ostalih suplemenata na bazi vitamina E.

2. Poboljšavaju funkciju i zdravlje mozga

Istraživanja na ljudima sugerišu da tokotrienoli brzo i lako dolaze do mozga, te da poboljšavaju njegove funkcije i celokupno zdravlje.

3. Poseduju antikancerogena svojstva

Istraživači smatraju da tokotrienoli imaju pozitivan efekat na ukupno ljudsko zdravlje, a posebno izdvajaju njihova antikancerogena svojstva.

4. Smanjuju rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti, te snižavaju nivo holesterola

Tokotrienoli mogu usporiti nakupljanje plaka u arterijama, te smanjiti nivo holesterola.

O vitaminu E

Vitamin E, kao i svi njegovi elementi, neophodan je za pravilno funkcionisanje čovekovog tela i mozga. Budući da predstavlja antioksidans, pomaže u neutralizaciji slobodnih radikala. Izuzetno je važan za jačanje imunološkog sistema, te za zdravlje kože i očiju.