Zdravstvene prednosti ulja origana

Origano je mirisna biljka koja je najpoznatija kao sastojak italijanske kuhinje. Takođe se može koncentrovati u esencijalno ulje origana prepuno antioksidanasa i moćnih jedinjenja, koja imaju dokazane zdravstvene prednosti.

Šta je ulje origana i kako se proizvodi?

Esencijalno ulje origana nastaje sušenjem lišća i izdanaka biljke. Nakon što se biljka osuši, ulje se ekstrahuje i koncentruje destilovanom vodenom parom. Može se mešati sa nekim drugim neutralnim uljem.

Sadrži jedinjenja koja se nazivaju fenoli, terpeni i terpenoidi. Imaju moćna antioksidativna svojstva i zahvaljujući njima origano ima specifičan miris i brojne zdravstvene benefite.

1. Karvakrol

Ovo je najzastupljeniji fenol u origanu, koji zaustavlja rast nekoliko različitih vrsta bakterija.

2. Timol

Ovaj prirodni antimikotik takođe može ojačati imunološki sistem i zaštititi organizam od toksina.

3. Rozmarinska kiselina

Ovaj snažni antioksidans sprečava štetna dejstva slobodnih radikala.

Zdravstvene prednosti ulja origana

1. Poseduje antibakterijska svojstva

Zahvaljujući karvakrolu ulje origana može pomoći u borbi sa bakterijama. Istraživanja su pokazala i da esencijalno ulje origana može biti efikasno protiv nekih bakterija otpornih na antibiotike.

2. Snižava holesterol

Studije su pokazale da ulje origana može da pomogne u snižavanju holesterola. Smatra se da je ovo njegovo dejstvo rezultat fenola karvakrola i timola.

3. Sadrži brojne antioksidanse

Ulje origrana sadrži veliku količinu antioksidanasa koji pomažu u zaštiti tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima.

Jedna starija studija uporedila je sadržaj antioksidanasa u 39 najčešće korišćenih biljaka i otkrila da origano ima najveću koncentraciju antioksidanasa.

4. Poboljšava zdravlje probave

Origano može na više načina poboljšati zdravlje creva.

Simptomi tegoba probavnog trakta poput dijareje, bolova i nadimanja su česti i mogu biti uzrokovani crevnim parazitima.

U okviru jedne studije istraživači su dali 600 mg ulja origana osobama koje su imale simptome crevnih tegoba uzrokovanih parazitima. Nakon svakodnevnog lečenja tokom 6 nedelja kod svih ispitanika smanjena je količina parazita i 77% njih je izlečeno.

5. Ima antiinflamatorna svojstva

Istraživanja su pokazala da ovo ulje zahvaljujući antioksidansu karvakrolu može smanjiti različite upale u organizmu.

6. Ublažava bol

Brojna istraživanja su potvrdila da ulje origana može ublažiti bolove.

U okviru jedne starije studije na miševima testirana su standardna sredstva protiv bolova i esencijalna ulja, uključujući esencijalno ulje origana.

Otkriveno je da esencijalno ulje origana značajno smanjuje bol kod miševa, ispoljavajući efekte slične onima uobičajenih lekova protiv bolova kao što su fenoprofen i morfin.

7. Ima antikancerogena svojstva

Preliminarne studije pokazale su da karvakrol, najrasprostranjenije jedinjenje u ulju origana, inhibira rast ćelija karcinoma i uzrokuje smrt kancerogenih ćelija u plućima, jetri i dojkama.

8. Može pomoći u korigovanju telesne težine

Zahvaljujući sadržaju karvakrola u origanu, ovo ulje može pomoći u korigovanju telesne težine. Iako je ovo saznanje potvrđeno u nekoliko istraživanja na životinjama, potrebno je sprovesti više istraživanja na ljudima.