Zeleno lisnato povrće za zdravo srce

Nije tajna da je povrće važno za celokupno zdravlje organizma, a posebno za zdravlje srca. Ali koje povrće je najbolje i koliko povrća je zapravo dovoljno? Prema novom istraživanju objavljenom u Evropskom časopisu za epidemiologiju, odgovor je zeleno lisnato.

Zeleno lisnato povrće pozitivno utiče na zdravlje srca

Tim istraživača Danskog društva za rak i Univerziteta u Zapadnoj Australiji želeo je da ispita kako zeleno lisnato povrće utiče na krvni pritisak i rizik za razvoj srčanih bolesti. Njihov fokus bio je posebno na povrću bogatom nitratima, poput kelja, blitve i spanaća.

Dakle, za ovu studiju istraživači su uzeli u obzir podatke istraživanja, koje je trajalo 23 godine, te u okviru kojeg je ispitano preko 50 000 ljudi koji žive u Danskoj. Tim je otkrio da oni koji jedu povrće bogato nitratima, poput zelenog lisnatog povrća, ne samo da imaju niži krvni pritisak, već i 12 do 26% manji rizik za razvoj srčanih bolesti. Kako se ispostavilo, za ove rezultate dovoljna je samo jedna šolja zelenog lisnatog povrća dnevno.

Konzumiranjem jedne šolje sirovog (ili pola šolje kuvanog) zelenog lisnatog povrća dnevno možete značajno smanjiti rizik za razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Ostale zdravstvene prednosti zelenog lisnatog povrća

Osim na zdravlje srca zeleno lisnato povrće pozitivno utiče na brojne druge funkcije u organizmu.

1. Jača imunološki sistem

Zahvaljujući velikoj količini vitamina i minerala koje sadrži, zeleno lisnato povrće, poput spanaća, zelene salate, blitve i kelja, jača imunološki sistem. Takođe bogato je brojnim antioksidansima, poput vitamina C, koji štite ćelije od štetnih uticaja slobodnih radikala.

2. Poboljšava cirkulaciju

Budući da je bogato nitratima, zeleno lisnato povrće poboljšava cirkulaciju širenjem krvnih sudova u telu, olakšavajući, na taj način, protok krvi.

3. Obnavlja crevnu floru

Zahvaljujući velikoj količini vlakana, folata, te vitamina A, C i K, zeleno lisnato povrće, poput spanaća i kelja, podstiče rast zdravih bakterija u crevima, te pozitivno utiče na probavni sistem.

4. Poboljšava rad jetre

Brojna istraživanja ukazuju na to da nitrati, koji se prirodno nalaze u zelenom lisnatom povrću, mogu sprečiti i ublažiti simptome masne jetre, te poboljšati njen rad.

5. Podiže energiju

Zeleno lisnato povrće predstavlja izvrsni izvor hranljivih sastojaka, poput gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, kalijuma, te vitamina A, C, E i K, koji podižu nivo energije u organizmu.