Miks od sočiva

Uz somune o kojima sam vam pričala pre neki dan odlično ide miks od sočiva. Možete ga jesti kao namaz ili kao prilog uz glavno jelo. Naročito ga preporučujem veganima jer predstavlja izvrstan izvor proteina. Prijatno!

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 6-8 porcija

Sastojci za miks od sočiva:
1-2 kašike maslinovog ulja
½ šolje luka, sitno seckanog
3 čena belog luka, izgnječena
1 ½ šolja šargarepe, sitno seckane
1 ¼ šolje sočiva, skuvanog
¼ šolje bujona od povrća ili ¼ šolje vode
½ kašičice soli
1 kašičica mlevene paprike
1 kašičica mlevenog kumina
1 kašičica čilija u prahu
1 čili papričica, sitno seckana
1-2 kašičice kokosovog šećera ili agava sirupa
1-2 kašičice nutritivnog kvasca (opciono)
1-2 kašičice soka od limete

Sastojci za serivranje:
baby mix salata
avokado, seckan na kriške
somuni od čia semenki i kinoe
prstohvat bibera
prstohvat mlevene crvene paprike

Priprema:
1. Dinstajte crni i beli luk na maslinovom ulju u tiganju na umerenoj temperaturi 4-5 minuta, dok luk ne omekša i ne porumeni.
2. Zatim dodajte šargarepu i dinstajte još nekoliko minuta dok šargarepa ne porumeni i omekša. Dodajte kuvano sočivo, bujon od povrća ili vodu, so, mlevenu papriku, mleveni kumin, čili u prahu, sitno seckanu čili papričicu, kokosov šećer i nutritivni kvasac (opciono). Mešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
3. Poklopite i kuvajte na umerenoj temperaturi 10 minuta uz povremeno mešanje. Skinite poklopac i kuvajte još 5-10 minuta, odnosno dok šargarepa još više ne omekša i ne porumeni. Povremeno promešajte i dodajte još bujona od povrća ili vode po potrebi. Pred kraj kuvanja dodajte sok od limete i promešajte.
4. Probajte i prilagodite ukus po želji.
5. Dobijenu smesu možete staviti u blender i blendirati kako bi postala homogenija. Ovaj korak nije obavezan.
6. Miks od sočiva namažite na somune od kinoe i čia semenki, preko njega poslažite baby miks salatu, kriške avokada, te sve pospite prstohvatom bibera i mlevene crvene paprike.
7. Poslužite i uživajte.