Somun od kinoe i čia semenki sa povrćem

Iznenadili biste se kada bih vam rekla da obožavam somune! Međutim, ne mislim na one tradicionalne, pečene od glutenskog brašna u ulju, već na somune od kinoe i čia semenki. Da, kreirala sam recept za ove slasne zalogaje za sve nas koji težimo balansiranoj bezglutenskoj ishrani bez aditiva. Možete ih jesti sa povrćem po želji. Uživajte!

Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 10 komada

Sastojci:
1 šolja nekuvane kinoe
¾ šolje vode
3 kašike čia semenki
2 kašike maslinovog ulja
prstohvat soli

Sastojci za serviranje (opciono):
humus
šargarepa, rendana
avokado, seckan na kriške
zelena paprika, seckana na kolutove
baby mix salata

Priprema:
1. Skuvajte kinou prema uputstvu sa pakovanja.
2. Pomešajte čia semenke, maslinovo ulje, so i kuvanu kinou, te mešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Zatim dodajte ¾ šolje vode i ponovo promešajte. Dobijenu smesu ostavite da se ohladi 2-3 minuta.
3. Nakon toga stavite smesu u blender i blendirajte dok se kinoa ne usitni za 50%, oko 30 sekundi. U ovom koraku testo treba da izgleda poput guste paste sa komadićima kinoe.
4. U veliku tepsiju stavite papir za pečenje, te prebacite testo u nju. Pomoću čaše oblikujte dobijeno testo u somune veličine oko 12 cm, te ih pecite u rerni na 180 °C oko 20-23 minuta, dok ivice somuna ne budu doboljno čvrste.
5. Dobijene somune ostavite da se ohlade, pa ih namažite humusom, te preko toga poslažite baby mix salatu, rendanu šargarepu, kriške avokada i kolutove zelene paprike.
6. Poslužite i uživajte.