Bujon od goveđih kostiju
Bujon od goveđih kostiju bogat je hranljivim materijama koje čudesno deluju u jačanju imunog sistema, otklanjanju digestivnih tegoba, regulisanja rada štitne žlezde i mnogih drugih zdravstvenih stanja. Bujon je zaista veoma lako pripremiti kod kuće, a preporučuje se za konzumiranje jer je bogat proteinima, posebno želatinom, kao i mineralima poput kalcijuma i fosfora.
Sastojci:
4 kilograma goveđih kostiju
4 šargarepe, seckanih na komade
4 stabljike celera, seckanog na komade
2 crna luka
4 čena belog luka, izgnječena
1 kašičica morske soli
1 kašičica celog zrna bibera
2 lovorova lista
3 grančice sveže majčine dušice
5 – 6 grančica peršuna
¼ šolje jabukovog sirćeta
18 – 20 čaša hladne vode
Priprema:
Stavite sve sastojke u veliki lonac. Sipajte vodu. Kuvati na visokoj temperaturi do ključanja, potom smanjiti i kuvati lagano, a penu i mast koja se pojavljuje na površini lonca povremeno skinuti. Kuvati 24-48 sati. Skloniti sa vatre da se malo prohladi do sobne temperature. Bujon procediti kroz cediljku, a ostale sastojke baciti. Koristiti u roku od nedelju dana ili zamrznuti i čuvati u zamrzivaču do 3 meseca.