Falafel od cvekle
Da li volite cveklu? Mnogi od vas su mi rekli da bi želeli da češće konzumiraju ovo povrće, ali da ne postoji mnogo načina na koje se ono može spremiti, osim u salati. Evo jednog predloga – falafel od cvekle. Ovo jelo je izuzetno zdravo i ukusno, a predstavlja i odličnu zamenu za meso, jer u sastav ulazi i leblebija, bogata proteinima.
Vreme pripreme: 60 minuta
Količina: 10-12 komada
Sastojci:
1 ½ šolja kuvane leblebije
1 ½ šolja ISC cvekle, rendane
4 čena belog luka, izgnječena
1 ½ šolja peršunovog lišća, sitno seckanog
2 kašičice mlevenog kumina
½ – ¾ kašičice soli
1 kašika tahini paste
1 kašika limunovog soka
1-3 kašike ovsenog brašna (opciono)
1 kašika maslinovog ulja
Sastojci za serviranje (opciono):
nekoliko kašika humusa
nekoliko listova svežeg matovilca
prstohvat belog susama
prstohvat crnog susama
1 kriška limete
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 °C.
2. U tepsiju, koju ste prethodno obložili papirom za pečenje, poslažite prethodno skuvanu leblebiju, te je pecite 10-12 minuta. Ostavite sa strane.
3. U blender dodajte cveklu, beli luk, peršunovo lišće, pečenu leblebiju, kumin, so, tahini pastu, limunov sok, te blendirajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Smesa ne treba da bude poput pirea već lepljive teksture, od koje se lako može formirati falafel. Ukoliko je smesa previše vlažna, dodajte ovseno brašno.
4. Od dobijene smese rukama oblikujte falafele. Za jedan falafel debiljne 3-5 cm potrebna vam je oko 1 ½ kašika smese.
5. Dobijene falafele poslažite u tepsiju u kojoj ste pekli leblebije, poprskajte ih maslinovim uljem, te ih pecite 20-30 minuta, dok ne postanu hrskavi spolja.
6. Poslužite falafele sa humusom i salatom, i uživajte.