Potaž od tikvica i svežeg bosiljka
Ukusan potaž od tikvica i svežeg bosiljka koji greje telo odličan je predlog za prolećne i letnje dane! Od sastojaka u receptu, indijski orah obezbeđuje kremastu strukturu potažu, čineći ga gušćim.
Sastojci:
1 kg tikvica, oko 5 manjih komada
1 velika glavica crnog luka, seckanog
4 čena belog luka, seckana
1 kašika maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
600 ml bujona od povrća ili vode
1/3 šolje od 2dl svežeg lista bosiljka
3 kašike sirovog indijskog oraha
Priprema:
Izdvojite jednu do dve tikvice, izrendajte ih, a ostale iseckajte na kockice. Zagrejte maslinovo ulje, a potom stavite luk u veliku šerpu, pa ga dinstajte oko 5 minuta, dok ne omekša. Dodajte beli luk i dinstajte još minut. Dodajte tikvice, so i biber, dinstajući sve sastojke na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje, oko 5 minuta. Dodajte supu od povrća i kuvajte dok tikvice ne omekšaju, oko 15 minuta. Sipajte smesu u blender (u 2 serije ako je potrebno zbog zapremine, ili ako imate štapni mikser možete i u šerpi da izblendirate smesu). Ukoliko imate plastičan blender, supu prvo morate ohladiti. Dodajte bosiljak i indijski orah, a potom blendirajte dok ne postane glatka smesa. Vratite šerpu na šporet, posolite i pobiberite po ukusu, kuvajući potaž još minut. Sipajte potaž u činije i dekorišite ih svežim listićima bosiljka.