Azuki bundeva kombu čorba
Osobe koje žele da smanje telesnu težinu, u ishranu treba da uvrste ovu zdravu vrstu pasulja, koja osim obilja minerala i vitamina, sadrži i inhibitore proteaze koji zaustavljaju širenje malignih oboljenja. Ovo je veoma važno, zbog toga što većina ljudi zbog dijete iz ishrane isključuju neke veoma važne namirnice bogate neophodnim nutritijentima, što dodatno iscrpljuje organizam i uzrokuje pad imuniteta. Azuki pasulj siromašan je mastima, a bogat proteinima koji daju osećaj sitosti i ograničavaju unos kalorija. Evo kako se pravi azuki bundeva kombu čorba.
Sastojci:
½ šolje azuki pasulja
6,5 cm kombu alge
6 šolja vode
2 šolje iseckane bundeve
1 veza peršunovog lišća, seckanog na sitno
so po ukusu
Priprema:
Oprati i potopiti pola šolje azuki pasulja sa algom na nekoliko sati ili preko noći. Staviti kombu na dno šerpe i dodati na kockice iseckanu bundevu. Dodati azuki pasulj preko bundeve. Dodati vodu. Ne stavljati poklopac na šerpu na početku. Pustiti da polako provri, posle 10‐15 min staviti poklopac. Kuvati na niskoj temperature dok se pasulj ne skuva, oko 45 minuta, a potom dodati prstohvat morske soli. Poklopiti i kuvati još 15‐30 minuta, a na samom kraju dodati seckano peršunovo lišće. Isključiti šporet i ostaviti jelo da odstoji nekoliko minuta. Servirati. Bolje ne mešati jelo tokom kuvanja. Prijatno.