Salata od kelja i karfiola
Kombinacija karfiola i kelja pružiće vam mnoštvo vitamina i minerala, poput magnezijuma, kalijuma, gvožđa, te biljna vlakna i brojne druge nutrijente. Isprobajte ih u ovoj fantastičnoj salati.
Sastojci:
1/4 šolje kikirikija
1 glavica karfiola, razdvojenog ga na cvetiće
1/4 kašičice ljute alevom paprike
1/4 šolje maslinovog ulja
himalajska so i crni biber
1/4 šolje tahinija
3 kašike svežeg limunovog soka
10 šolja iseckanog i na pari skuvanog kelja oko 4-5 minuta
1/2 manjeg crvenog luka, tanko seckanog
1/2 šoljice suvog grožđa
Priprema:
Zagrejte rernu na 175°C. Poređajte kikiriki u tepsiju i pecite dok ne porumeni, 4 do 6 minuta, a zatim izručite u tanjir. Povećajte temperaturu na 230°C. U posebnu tepsiju stavite karfiol sa alevom paprikom, 2 kašike ulja, ½ kašičice soli i ¼ kašičice crnog bibera. Pecite 20 do 25 minuta. U međuvremenu, umutiti u velikoj činiji tahini, limunov sok, preostale 2 kašike ulja, ¾ šolje vode, ¼ kašičice soli i crnog bibera (dospite više vode ako je potrebno, da se postigne konzistentnost kreme). Dodajte kelj, luk, suvo grožđe, kikiriki, i karfiol i sve izmešajte. Servirajte.