Tzatziki umak
Grčka kuhinja se ne može zamisliti bez ovog sjajnog umaka čiju osnovu čine krastavac, maslinovo ulje, beli luk i naravno grčki jogurt, koji je za razliku od običnog jogurta gušći, kremastiji, sadrži manji procenat vode, a mnogo više proteina i kalcijuma. Tzatziki umak idealno ide uz ribu, može se poslužiti uz povrće, pomfrit, ili meksičke tortilje. Preporučujem da tzatziki pripremite dan ranije i da ga do služenja držite u frižideru, pošto je najbolji kada je hladan.
Sastojci:
200 ml grčkog jogurta
1 krastavac srednje veličine, krupnije izrendan i dobro oceđen
2 čena belog luka, izgnječenog
2 kašike maslinovog ulja
1/2 kašičice soli
1/4 kašičice mlevenog crnog biber
2 kašike sitno iseckane sveže nane ili 1 kašika mirođije + malo za ukrašavanje
Priprema:
Sjedinite sve sastojke. Dodatno posolite i pobiberite, po vašem ukusu. Gotov tzatziki umak preručite u posudu sa hermetičkim poklopcem i stavite u frižider. Služite ohlađeno, a možete ga ukrastiti nanom ili mirođijom.