Potaž od brokolija i crvenog sočiva
Brokoli je veoma bogat složenim fitohemikalijama, a sadrži i oligo-elemente kalcijum, gvožđe, magnezijum, i u značajnim količinama sumpor, odgovoran za karakterističan “kiselkast” miris koji se oseti tokom njegovog pripremanja. Ovo povrće sadrži vitamine B grupe, posebno vitamin B9, a vitamina C ima u istim količinama kao južno voće i paprika. Pored toga, brokoli je veoma bogat izvor biljnih vlakana neophodnih za funkcionisanje digestivnog trakta, izuzetno delotvoran u prevenciji raka debelog creva, želuca, grudi i pluća. U kombinaciji sa crvenim sočivom, u ovom receptu oduševićete se ukusom sjajnog potaža koji će vas zagrejati u toku hladnih jesenjih i zimskih dana.
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja ili 3 kašike vode za dinstanjte
1 srednji crni luk, seckana na kockice
3 čena belog luka, sitno seckana
1/4 kašičice mlevenog bibera
1 šolja od 2dl crvenog sočiva
2 – 3 velike glavice brokolija, izlomljenog na cvetove
1,2 litre vode
1 konzerva kokosovog mleka
himalajska so po ukusu
Servirati uz:
mleveno seme crne slačice
1 mladi luk iseckati na sitno i posuti za dekoraciju po potažu
malo seckanog badema
Priprema:
U velikoj šerpi zagrejati ulje/vodu na umerenoj temperaturi, dodati crni luk i dinstati oko 5 minuta. Dodati beli luk i mleveni biber, dinstati još minut. Dodati sočivo, vodu i kokosovo mleko. Povećati temperaturu i dovesti do ključanja. Poklopite šerpu poklopcem, smanjite temperaturu i kuvati 10 minuta. Tada dodati brokoli. Kuvati još 10 minuta, tj. dok ne omekša sočivo. Dodati so po želji. Pomoću štapnog miksera izblendirajte smesu do željene konzistencije ili ukoliko imate samo blender koji nije staklen, sačekajte da se potaž ohladi pa ga izblendirajte. Poslužiti, a na vrh tanjira posuti mleveno seme crne slačice, mladi luk i bademe. Kao prilog možete dodati krutone i par kapi limunovog soka koji će osvežiti ukus potaža. Prijatno!