Gurmanski doručak sa slatkim krompirom
Ovaj ukusan gurmanski doručak oduševiće sve one koji ne prate biljni režim ishrane. Kombinacija slatkog krompira, luka, jaja i slanine ulepšaće vam jutro. 🙂
Sastojci:
2 slatka krompira
4 kriške slanine
1 crni luk, seckan na kockice
4 čena belog luka, izgnječen
so i crni biber
4 jaja
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. Izbockajte neoguljeni slatki krompir sa nožem nekoliko puta, a zatim stavite direktno u rernu. Pecite 20-35 minuta dok ne omekša. Izvadite krompire iz rerne i ostavite da se ohlade. U velikom tiganju propržite slaninu, da bude hrskava. Izvadite slaninu iz tiganja i ubacite u isti tiganj crni i beli luk da se dinsta oko 5-7 minuta, ili dok luk ne postane kristalan. Kada se slanina ohladi, isecite je na sitne komade. Kada se slatki krompir ohladi, isecite ga uzdužno, a potom izvadite sredinu. Iskoristite sredinu slatkog krompira tako što ćete ga prodinstati u tiganju sa crnim i belim lukom, a toj mešavini dodajte so, biber i pola količine iseckane slanine. Izdubljene krompire stavite na pleh obložen papirom za pečenje. U udubljenje svake polovine krompira sipajte po jedno jaje. Na jaje pospite slaninu koja je preostala. Pecite oko 15 minuta ili dok ne procenite da je jaje spremno za jelo po vašem ukusu. Prijatno.