Sirova heljda sa smokvama
Musli od svežih ili suvih smokava, krastavaca, đumbira i heljde sa kremom od limuna! Sigurno vam ova kombinacija zvuči luckasto, ali se nećete pokajati ako isprobate recept. 🙂 Ne treba vam ulje, priprema se pomoću vode. Može biti servirano kao slatki doručak ili desert. Uživajte!
Sastojci:
½ šolje sirove heljde
1 ½ šolje filtrirane vode za potapanje heljde
½ kašičice svežeg izrendanog đumbira
½ šolje indijskog oraha, potopljenog preko noći u vodi
½ šolje filtrirane vode
sok od pola limuna
1 kašičica izrendane kore limuna
2 kašičice agave sirupa
4 veće sveže smokvi ili 8 suvih, seckanih na kockice (umesto smokvi, možete bilo koje sveže voće)
1/2 krastavca, seckanog na kockice
Priprema:
Stavite heljdu u ¾ šolje filtrirane vode i ostavite je potopljenu preko noći. Potom heljdu dobro oprati. U istu činiju dodati svež đumbir, sok i izrendanu koru limuna. Ostaviti činiju sa strane i početi pripremati krem.
Krem od limuna:
Ubaciti u blender prethodno natopljeni indijski orah, ½ šolje filtrirane vode, sok od limuna i agave sirup ili neki drugi prirodni zaslađivač. Dobro izmešati sastojke sve dok krem ne postane gladak kao šlag, a potom krem servirati u manju činiju. Servirati iseckane smokve, krastavac i heljdu, a preko toga preliti krem od limuna.