fbpx

DECEMBARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 23-27.12.

Granola bar od kokosa i badema

Granola bar od kokosa i badema – ukusna i zdrava užina koju možete poneti svuda sa sobom. U sastav recepta ulaze semenke, koštunjavi plodovi, med i još po koji ukusan sastojak. Toplo vam preporučujem da granola bar od kokosa i badema pripremite i najmlađim ukućanima.

Sastojci:

3/4 šolje sirovih badema, proprženih
3⁄4 šolje sirovih indijskih oraha, proprženih
1 1⁄2 šolja listića kokosa
1⁄2 šolje domaćeg meda
3 kašike vode
pola kašičice morske soli
1 kašičica vanile

Priprema:

Zagrejte rernu na 170°C. Med, so, vodu i vanilu sipajte u malu posudu i kuvajte na srednje jakoj temperaturi sve dok ne počne da ključa. Povremeno promešajte. Smanjite temperaturu i ostavite da se zagreva, med treba da dostigne 130°C. Potrebno je da koristite termometar za kuvanje kako biste mogli što tačnije da izmerite temperaturu. Ovaj proces traje oko 25 minuta.

Dok se med sa ostalim sastojcima zagreva, to vreme iskoristite da tostirate indijske orahe i kokos. Možete to učiniti u rerni, ili u tiganju. Za to vam je potrebno oko 8-10 minuta, kokos treba da je prijatnog mirisa i blago zlatne boje. Kada je med dostigao temperaturu od 130C, sklonite šerpu sa tople ringle, pa dodajte orahe i kokos u lonac, uz mešanje.

Mešavina može izgledati suvo, ali samo nastavite sa mešanjem, dok se ravnomerno sve ne obloži sa medom. Smesu raširiti po papiru za pečenje, da bude debljine oko 2,5cm. Kada ste ravnomerno raširili smesu, papir za pečenje stavite preko i pritisnite jako da biste nabili smesu, da bi postala što više kompaktnija. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi oko 45 minuta, ne više od toga. Velikim oštrim nožem isecite granola barove pre nego što se u potpunosti ohlade. Nakon što ste ih isekli, neka se u potpunosti ohlade na papiru za pečenje (nekoliko sati) pre skladištenja. Granola barove čuvajte u otvorenoj posudi ili ih umotajte pojedinačno u pergament i vežite kanapom. *Šolja korišćena u receptu je zapremine 200ml.

Po ukusu možete dodati sledeće sastojke: sušeno voće, čia, susamove, lanene semenke, mak, vanilu u štapu, ekspandirani pirinač ili proso.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.