Kajgana uz povrće
Proteklih 13 godina sprovodila sam različite režime ishrane. Oni su smenjivali po ciklusima od nekoliko godina. Sa makrobiotikom sam uopšte i započela bavljenje zdravom hranom 2005. godine i pridržavala je se 7 godina, potom sam isključila gluten i vodila bezglutenski režim u periodu od 2 godine, postepeno uvodeći meso i jaja. Danas se izjašnjavam kao pristalica CLEAN EATING koncepta. To znači da oko 90% mog ukupnog unosa hrane tokom dana dolazi iz prirodnih namirnica (povrće, žitarice, voće, mahunarke, riba, meso, jaja, koštunjavi plodovi, alge), koje nisu proizvedene u fabrici, već isključivo dobijene iz prirode. Zato vam danas predstavljam kako izgleda moja kajgana uz povrće.
S obzirom na to da retko objavljujem recepte sa životinjskim proteinima, odlučila sam da uključim i njih, kako bi baza recepata na mom sajtu bila potpunija. Često me pitaju kako pripremam jaja i da li uz ovaj jutarnji obrok jedem hleb. Zbog toga sam odlučila da sa vama podelim osnovni recept za kajganu gde oko 3/4 tanjira obuhvata povrće različitih boja i kvalitetnih nutrijenata za jačanje imunog sistema. Hleb mi uz ovaj obrok nije potreban, a predlažem i vama da ga isključite osim ako nije napravljen od kvalitetnih sastojaka bez aditiva, kvasca, belog brašna i šećera.
Sastojci:
3 jaja, od toga 3 belanca i 2 žumanca
1 kašičica kokosovog ulja
1 mladi luk, sitno seckan
biber i so po ukusu
1/2 kašičice crnog susama
1 šaka Iceberg salate
1 šaka šargarepe
1/2 avokada, sečenog na kriške
1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
1 kašičica limunovog soka
Priprema:
U tiganju zagrejati kokosovo ulje, kratko prodinstati mladi luk, a potom dodati izmućena jaja. Mešajući ih sačekati da se isprže, do 2 minuta, a potom ih servirati na tanjir. Po jajima posuti crni susam. Iceberg salatu i šargarepu preliti dresingom napravljenog od ekstra devičanskog maslinovog ulja, soli i limunovog soka. Dodati seckani avokado i uživati u sjajnom doručku.
Volela bih da sa vama podelim još zanimljivih recepata! Na svojoj online ,,Meal Prep“ radionici kuvanja uvek imam drugačije, jednostavne i lake recepte. Više informacija je na linku.