Pečena pastrmka sa rukolom i umakom od avokada
Nemojte da živite u zabludi i verujete teorijama da MASTI nisu dobre za naš organizam! To je potpuno pogrešan stav. Dakle, masti ulaze u sastav svih ćelija, potpomažu apsorpciju vitamina, normalan rad hormona i odličan su izvor energije. Stoga ih nikako ne treba isključivati iz ishrane. Ono na šta treba da obratite pažnju jesu zdravi izvori, poput ribe, mesa, jaja proverenog uzgoja i kvaliteta, te koštunjavi plodovi, avokado, masline i semenke. Takođe, izbegavajte sve namirnice koje sadrže transmasti. Da bi vam što bolje ilustorovala kako treba da izgleda ZDRAV MASNI OBROK, delim sa vama RECEPT za pečenu pastrmku u kombinaciji sa kremastim umakom od avokada.
Sastojci za ribu i salatu:
1 file pastrmke
1 kašika maslinovog ulja
1 čen belog luka
2 šake rukole
1 limun, sečen na kriške
prstohvat crvene tucane paprike
2 kašike svežeg peršunovog lišća
2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
1 kašičica aceto balzamika
so i biber po ukusu
Priprema pastrmke i salate:
Zagrejate rernu na 200 °C. U tepsiju obloženu papirom za pečenje stavite pastrmku, koju ste prethodno oprali i osušili ubrusom. Potom ribu premažite jednom kašikom maslinovog ulja, te po njoj pospite izgnječeni beli luk, iseckano peršunovo lišće, biber i so. Stavite pastrmku da se peče 20-25 minuta. Nakon što je pastrmka gotova, servirajte je uz 2 šake rukole, koju ste prethodno začinili ekstradevičanskim maslinovim uljem i aceto balzamikom, kao i umakom od avokada, čiji recept se nalazi u nastavku.
Sastojci za umak od avokada:
2 kašike sojinog jogurta
¼ ISC avokada
1 kašika svežeg korijandera
Priprema za umak od avokada:
Stavite u blender sve sastojke za umak od avokada, dodajte 1 kašiku vode, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.