Krambl sa jabukama i cimetom
Jabuke, orahe i cimet možete da kombinujete na bezbroj načina, a jeste li ih ikada pomešali u krambl? Evo prilike da isprobate recept za još jedan nesvakidašnji zdrav desert, koji će vas oduševiti.
Vreme pripreme: 50 minuta
Količina: 6-8 porcija
Sastojci za nadev od jabuka:
4 jabuke, oguljene, očišćene od koštica i isečene na manje komade
1 kašika jabukovog sirćeta
2 kašike vode
1 kašičica cimeta
¼ kašičice mlevenog kardamoma
¼ kašičice mlevenog đumbira
prstohvat soli
Sastojci za krambl:
½ šolje ovsenih pahuljica
½ šolje bademovog brašna
¼ šolje oraha, izmrvljenih
⅓ šolje kokosovog šećera
½ kašičice cimeta
prstohvat soli
¼ šolje čvrstog kokosovog ulja
Sastojci za serviranje:
¼ šolje običnih ili pekan oraha
½ šolje bobica nara
Priprema:
1. Da biste napravili nadev od jabuka, u šerpi pomešajte komade jabuke, jabukovo sirće i vodu, te kuvajte na niskoj temperaturi, povremeno mešajući, oko 15 minuta. Dodajte cimet, kardamom, đumbir i so, te dobro promešajte. Kuvajte još nekoliko minuta dok jabuke ne omekšaju. Ostavite sa strane.
2. Da biste napravili krambl, u manjoj posudi pomešajte ovsene pahuljice, bademovo brašno, orahe, kokosov šećer, cimet i so. Zatim dodajte čvrsto kokosovo ulje i sve promešajte rukama kako bi se sastojci sjedinili. Ako je smesa previše suva, dodajte vodu.
3. Nadev od jabuka stavite u keramičku posudu za pečenje i preko njega stavite krambl, te sve pecite u rerni na 180 °C oko 15-20 minuta, odnosno dok krambl ne postane hrskav na vrhu.
4. Po vrhu pospite bobice nara i pekan orahe po želji.
5. Poslužite i uživajte.