Potaž od limuna i sočiva
Jeste li raspoloženi za tanjir pun žute čorbe? Imala sam u vidu da je vreme da pojedete nešto kašikom, pa sam pripremila ovaj mirisni potaž od limuna i sočiva. Nije samo instagramičan, već je i vrlo ukusan. Recept možete da pronađete u nastavku. Prijatno!
Vreme pripreme: 45 min.
Količina: 6-8 porcija
Sastojci:
1 kašika maslinovog ulja
1 crni luk srednje veličine, sitno seckan
2 šargarepe srednje veličine, sitno seckane
5 čenova belog luka, izgnječenih
1 ½ šolja crvenog sočiva
⅔ šolje kukuruza, zamrznutog
2 kašičice mlevenog kumina
1 kašičica karija u prahu
1 ISC limun – sok i rendana kora
6 šolja bujona od povrća ili 6 šolja vode
prstohvat soli i bibera
Sastojci za serviranje:
kriške limuna
kolutovi šargarepe
peršunovo lišće
prstohvat crvene tucane paprike
Priprema:
1. Zagrejte maslinovo ulje u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi, pa dodajte luk i šargerepe, te ih dinstajte oko 5 minuta, dok luk ne omekša i postane providan.
2. Dodajte beli luk i dinstajte još oko 1 minut.
3. Sipajte bujon od povrća ili vodu, sočivo, kukuruz, kumin i kari u prahu, te sve dobro promešajte. Nastavite da kuvate dok supa ne provri. Nakon toga, poklopite i kuvajte još oko 15 minuta, često mešajući, dok sočivo ne omekša.
4. Dobijenu supu sipajte u blender i blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga sipajte limunov sok i rendanu koru limuna, te sve dobro promešajte. Začinite solju i biberom.
5. Servirajte potaž sa kriškama limuna, kolutovima šargarepe, peršunovim lišćem, te odozgo pospite tucanu crvenu papriku.
6. Poslužite i uživajte.