Potaž od paradajza i bosiljka
Ovim predivnim, okrepljujućim i mirisnim potažom možete da obradujete svoje ukućane. Budući da sam pomešala paradajz i bosiljak, neodoljivo podseća na jela italijanske kuhinje. Isprobajte i javite mi utiske.
Vreme pripreme: 1h 15 min.
Količina: 6-8 porcija
Sastojci:
5 šolja duguljastih čeri paradajza, prepolovljenih
4 kašike maslinovog ulja
1 crni luk srednje veličine, sitno seckan
⅓ šolje šargarepe, seckane na kolutove
4 čena belog luka, izgnječena
3 šolje bujona od povrća ili 3 šolje vode
1 kašika balzamiko sirćeta
1 kašičica svežih listova majčine dušice, sitno seckanih
1 šolja svežih listova bosiljka
½ kašičice soli + prstohvat soli
prstohvat bibera
Sastojci za serviranje:
1 šolja svežih listova bosiljka
5 kašika ekstradevičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180°C i obložite tepsiju papirom za pečenje. Poslažite polovine paradajza isečenom stranom prema gore, preko njih prelijte 2 kašike maslinovog ulja, te ih začinite prstohvatom soli i bibera. Pecite 45 minuta ili dok se kora paradajza ne smežura, a unutrašnjost paradajza i dalje ostane sočna.
2. Preostale 2 kašike maslinovog ulja zagrejte u velikoj šerpi na umerenoj temperaturi. Dodajte crni luk, šargarepu, beli luk i ½ kašičice soli, te kuvajte dok svi sastojci ne omekšaju, oko 8 minuta. Umešajte paradajz, bujon od povrća ili vodu, balzamiko sirće i majčinu dušicu, te kuvajte još 20 minuta.
3. Dobijenu smesu ostavite da se malo ohladi, pa je prespite u blender. Blendirajte dok smesa ne postane glatka. Dodajte bosiljak, te opet sve izblendirajte.
4. Za serviranje, u blenderu pomešajte sveže listove bosiljka, ekstradevičansko maslinovo ulje, so i biber po ukusu, te blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture. Zatim u svaki tanjir sa potažom sipajte po kašičicu dobijene smese.