Veganske bolonjeze
Ove veganske bolonjeze podsećaju na italijanski klasik koji svi volimo. Umesto mlevenog mesa koristila sam kombinaciju šampinjona, šargarepe, luka, paradajza i oraha, kako bih napravila odgovarajući sos. Opredelila sam se za bezglutenske špagete, što savetujem i vama. Isprobajte recept i javite mi utiske.
Vreme pripreme: 40 minuta
Količina: 3-4 porcija
Sastojci:
300 g kuvanih bezglutenskih špageta
½ kašike maslinovog ulja
2 šolje šampinjona, sitno iseckanih
1 luk, sitno seckan
2 šargarepe, sitno seckane
4 čena belog luka, izgnječena
1 kašika paradajz paste
2 kašike soja sosa
2 kašičice mediteranskog začina
½ šolje crvenog vina
3 ½ šolje pelata
1 šolja bujona od povrća
1 šolja oraha, sitno seckanih
2 kašike nutritivnog kvasca, opciono
1 lovorov list
so i biber, po ukusu
Priprema:
1. Zagrejte maslinovo ulje u tiganju na umerenoj temperaturi, te dodajte šampinjone i dinstajte ih dok ne puste vodu i malo porumene, oko 7-8 minuta.
2. Smanjite temperaturu, dodajte luk, beli luk i šargarepu, te dinstajte još oko 3-4 minuta.
3. Napravite malo mesta u tiganju i stavite paradajz pastu, ostavite da se dinsta 30 sekundi, pa je pomešajte sa povrćem, koje je već u tiganju.
4. Dodajte soja sos i mediteranski začin, te dinstajte još oko 30-60 sekundi.
5. Pojačajte temperaturu i u tiganj sipajte crveno vino, te kuvajte sve zajedno još 2-3 minuta, pa ponovo smanjite temepraturu.
6. Dodajte pelat, bujon od povrća, orahe, nutritivni kvasac i lovorov list. Ostavite da se sve kuva dok se sos ne zgusne, oko 10-15 minuta. Posolite i pobiberite po ukusu. Uklonite lovorov list, te sklonite tiganj sa ringle. Pustite da sos odstoji nekoliko minuta. Sveže skuvane špagete prelijte dobijenim sosom.
7. Poslužite i uživajte.