Božićni veganski cheesecake sa đumbirom i limunom
Radujem se što ovaj recept za prazničnu poslasticu konačno delim sa vama. Kremasti veganski cheesecake umesto sira sadrži fil od indijskog oraha i kokosovog krema, a posebnu notu mu pružaju razni začini poput cimeta, karanfilića i muskatnog oraščića. Konkretno uputstvo za pripremu potražite u nastavku.
Vreme pripreme: 1h 45 minuta i 2h za hlađenje
Količina: 8-10 parčeta
Sastojci za koru:
1 ¼ šolje oraha
1 ½ šolja bademovog brašna
⅓ šolje kokosovog šećera
1 ½ kašičica đumbira, mlevenog
1 kašičica cimeta, mlevenog
¼ kašičice karanfilića, mlevenog
¼ kašičice muskatnog oraščića, mlevenog
⅛ kašičice soli
⅓ šolje kokosovog ulja, otopljenog
1 kašika agava sirupa
Sastojci za fil:
1 šolja indijskog oraha (prethodno potopljenog u vodi tokom noći)
1 ¾ šolje kokosovog krema
½ šolje agava sirupa
1 kašika ekstrakta vanile
4 kašike soka od ISC limuna
1 kašika kore ISC limuna, rendane
3 kašike tapioka brašna
Sastojci za dekoraciju:
orasi, sitno seckani
listići kokosa, sitno seckani
listovi mente
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 180 ºC, te dno pleha za tortu prečnika 20 cm obložite papirom za pečenje. Ostavite sa strane.
2. Stavite orahe u procesor za hranu, te blendirajte dok ne dobijete homogenu smesu. Dodajte ostale suve sastojke za koru, te blendirajte dok se svi sastojci ne sjedine. Nakon toga, u dobijenu smesu sipajte kokosovo ulje i agava sirup, te još jednom izblendirajte sastojke. Dobijeno testo treba da bude glatko a čvrsto. Ako to nije slučaj, dodajte još 1 kašiku otopljenog kokosovog ulja.
3. Polovinu dobijenog testa ravnomerno rasporedite na dno pleha, a ostatak nanesite na obod, tako da napravite podignutu koru torte.
4. Stavite pleh u rernu i pecite testo za koru 12-15 minuta, odnosno dok vrhovi testa za koru ne počnu da rumene.
5. Dobijenu koru izvadite iz rerne, te je ostavite sa strane da se ohladi na 10 minuta. Smanjite temperaturu rerne na 160 ºC.
6. Sve sastojke za fil sipajte u blender i blendirajte dok ne dobijete smesu glatke teksture.
7. Nakon što se kora ohladi, preko nje sipajte dobijeni fil, te pleh ponovo stavite u rernu i pecite oko 1 sat.
8. Isključite rernu, ostavite veganski cheesecake da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ga stavite u frižider da se stegne na najmanje 1 sat.
9. Dobijeni veganski cheesecake pospite orasima, listićima kokosa, te ukrasite listovima mente.
9. Poslužite i uživajte.