Kari sa divljim lososom
Da li volite ljuto? Ako je vaš odgovor potvrdan, predlažem vam da za sledeći ručak pripremite kari sa divljim lososom. Crveni kari je popularno tajlandsko jelo napravljeno na bazi crvene kari paste, kokosovog mleka i povrća, mesa, ribe ili morskih plodova. Izuzetno je ukusno i lako se sprema. Uživajte!
Vreme pripreme: 35 minuta
Količina: 4 porcije
Sastojci za losos:
2 fileta divljeg lososa srednje veličine, bez kože
prstohvat soli
prstohvat mlevenog bibera
1 kašika tamari soja sosa
1 kašika paradajz paste
Sastojci za kari:
1 kašika kokosovog ulja, otopljenog
⅔ šolje crnog luka, sitno seckanog
1 kašičica korena đumbira, rendanog
2 čena belog luka, izgnječena
3 ½ kašike crvene kari paste
1 crvena paprika srednje veličine, seckana na manje komade
prstohvat soli
1 ⅔ šolje nezaslađenog kokosovog mleka
1-2 kašičice tamari soja sosa
1-2 kašičice agava sirupa
2 šolje blitve, seckane
1 ½ šolja integralnog pirinča, kuvanog
Priprema:
1. U manjoj posudi pomešajte tamari soja sos, paradajz pastu, mleveni biber i so. Promešajte i premažite losos dobijenom mešavinom.
2. Da biste napravili kari zagrejte kokosovo ulje u većem tiganju na umerenoj temperaturi. Dodajte đumbir i crni luk, te dinstajte 3-4 minuta, uz povremeno mešanje. Zatim dodajte beli luk i dinstajte dodatnih 1-2 minuta, uz često mešanje.
4. Nakon toga, dodajte crvenu kari pastu i kuvajte 2 minuta, uz često mešanje. Smanjite temperaturu ukoliko mešavina počinje da gori. Dodajte crvenu papriku i prstohvat soli, dinstajte 2-3 minuta, te dodajte kokosovo mleko i mešajte dok se sastojci na sjedine. Kuvajte 2 minuta.
5. Dodajte tamari soja sos i agava sirup po ukusu i promešajte. Zatim, dodajte losos. Nakon 5 minuta, dodajte blitvu, pokrijte tiganj i kuvajte dok blitva ne omekša.
6. Servirajte uz integralni pirinač i uživajte.