Veganska pasta sa prelivom od limuna
Iako se uz pastu odlično slaže protein (životinjskog ili biljnog porekla), varijanta bez proteina takođe može da bude veoma ukusna. Osmislila sam jedan takav recept, kom posebnu aromu pruža preliv od limuna, indijskog oraha i veganskog parmezana. Isprobajte ovu kombinaciju sastojaka – garantujem da će vam se svideti. Prijatno!
Vreme pripreme: 25 minuta
Količina: 2-3 porcije
Sastojci:
350 g bezglutenske testenine
prstohvat soli
Sastojci za preliv:
¼ šolje sirovog indijskog oraha (prethodno potpoljenog u vreloj vodi 30 minuta)
1 kašika rendane kore ISC limuna
3 kašike soka od ISC limuna
1 kašičica mlevenog belog luka
½ kašičice bele miso paste
2 kašičice nutritivnog kvasca
½ kašičice soli
2 kašike maslinovog ulja
1 šolja vode
¼ šolje veganskog parmezana
Sastojci za serviranje:
prstohvat tucane paprike
½ veze svežeg peršunovog lišća
Priprema:
1. Skuvajte bezglutensku testeninu prema uputstvu sa pakovanja. Iz šerpe u kojoj se testenina kuvala izdvojte šolju vode i ostavite je sa strane.
2. U međuvremenu, sipajte sve sastojke (osim veganskog parmezana) u blender i blendirajte dok ne dobijete preliv glatke teksture.
3. Dobijeni preliv pomešajte sa šoljom vode u kojoj se kuvala testenina, te sve sipajte u šerpu i ostavite da se kuva na umerenoj temepraturi oko 3-5 minuta.
4. Dodajte veganski parmezan i još jednom sve promešajte, te skinite sa šporeta.
5. Dobijenu testeninu sipajte u posudu, te preko nje stavite prstohvat tucane crvene paprike i peršunovo lišće.
6. Poslužite i uživajte.