3 egzotične vrste voća koje bi trebalo da probate dok ste u Egiptu

I ove godine sam nekoliko 7 dana boravila u Egiptu i zaista sam uživala u njihovim plažama i egzotičnoj hrani. Bez obzira na to što su u ovoj zemlji uslovi za razvoj poljoprivrede loši, zahvaljujći reci Nil i plodnom tlu oko nje, uspevaju razne egzotične vrste voća.

Egipat je poznat, pre svega, po bananama, dinjama, urmama, smokvama i naru, ali postoji i mnoštvo egzotičnog voća koje se veoma retko može naći u nekoj drugoj zemlji. Izdvojila sam tri, meni najinteresantnije vrste.

Čerimoja (cherimoya)

Čerimoja ili šećerna jabuka (sugar-apple) na prvi pogled može da vam deluje pomalo odbojno zahvaljujući tvrdoj zelenoj kori. Ali nakon što je oljuštite, videćete da zapravo ima beli plod, blago kremaste teksture i izuzetno slatkastog ukusa.

Ovo voće se često uzgaja u tropskim oblastima širom sveta, međutim, poreklom je sa Anda u Južnoj Americi. Predstavlja odličan izvor vlakana. Takođe je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima koji poboljšavaju zdravlje očiju i srca, pomažu u jačanju imuniteta, te borbi sa upalama.

Uprkos zdravstvenim prednostima, čerimoja sadrži male količine toksičnih jedinjenja koje se smatraju štetnim ako se konzumiraju u velikim količinama.

Bodljikava kruška

Bodljikava kruška ili opuncija (Barbary fig) pripada porodici kaktusa. Raste na većini kontinenata širom sveta, uključujući Severnu i Južnu Ameriku, kao i Australiju. Ima je u mediteranskom regionu, ali i u delovima Afrike.

U Egiptu se bodljikava kruška nalazi gotovo svuda tokom leta i često se koristi kao kućni lek za opekotine od sunca.

Plod je ovalnog oblika, a boja varira u zavisnosti od zrelosti, u rasponu od žute i svetlozelene do narandžaste, ružičaste i crvene nijanse.

Ovo voće je veoma hranljivo i sadrži visok nivo vitamina C i B, magnezijuma, kalijuma, kalcijuma, bakra i biljnih vlakana. Zahvaljujući njima pozitivno deluje na zdravlje kostiju i zuba, jača imunološki sistem i poboljšava imunitet, te pomaže varenje.

Persimon

Persimon ili japanska jabuka takođe spada u egzotične vrste voća. Lokalno je poznata kao „kaki jabuka”. Na prvi pogled izgleda kao čudna kombinacija paradajza i narandže. Poreklom je iz Japana, a njegovo sočno meso slatko je poput meda.

Persimon se može kuvati i koristiti u različitim receptima za pudinge i pite. Međutim, često se jede sveže ili sušeno.

Bogato je hranljivim materijama. Jedna kaki jabuka sadrži više od polovine preporučenog dnevnog unosa vitamina A, zahvaljujući kojem jača imunološki sistem, pozitivno utiče na zdravlje očiju i razvoj fetusa.