fbpx

LETNJI DETOKS PROGRAM 22-26.7.

5 načina da detoksikujete telo nakon terapije antibioticima

Prekomerna upotreba ili zloupotreba antibiotika, kao i bilo koje druge vrste lekova, može imati potencijalno ozbiljne negativne efekte na zdravlje. Doprinosi razvoju rezistencije na antibiotike, uključujući stvaranje bakterija otpornih na lekove, što može uzrokovati razvoj različitih infekcija. Takođe dugotrajna upotreba antibiotika dovodi do nakupljanja štetnih materija u organizmu. Šta su antibiotici, kako se upotrebljavaju i kako da detoksikujete telo nakon terapije antibioticima pročitajte u nastavku.

Šta su antibiotici i za šta se upotrebljavaju?

Antibiotici su lekovi koji se koriste u borbi sa infekcijama izazvanim bakterijama. Prvi savremeni antibiotik upotrebljen je 1936. godine. Pre antibiotika, 30% svih smrtnih ishoda uzrokovani su bakterijskim infekcijama. Zahvaljujući antibioticima, nekada fatalne infekcije danas su izlečive.

Međutim, u današnje vreme mnogi ljudi veoma često piju antibiotike na svoju ruku. Čim osete upalu grla, ne znajući da li se radi o bakterijskog ili virusnoj upali, posežu za antibioticima, što može imati više štete nego koristi. Zato je važno da se o upotrebi antibiotika uvek konsultujete sa lekarom, te ih konzumirate samo kada za to imate dozvolu doktora.

Moj savet je da nakon terapije antibioticima spovedete detoksikaciju na prirodan način, kako biste organizam doveli u balans.

Šta je detoksikacija?

Telo ima ugrađen sistem detoksikacije koji počinje u jetri, a naš je zadatak da ga pravilnim izborima u ishrani pokrenemo. Suprotno uvreženom mišljenju, najbolji detoksi nisu restriktivni ili neodrživi.

Detoks koji podrazumeva eliminaciju upakovane hrane koja sadrži aditive i konzervanse, te alkoholnih pića i lekova, a uključuje raznovrsno povrće bogato antioksidansima, voće, bezglutenske žitarice, kvalitetne proteine i druge namirnice bogate hranljivim materijama, siguran je i zdrav način čišćenja tela.

U zdravom organizmu proces detoksikacije bi trebalo da teče neometano, međutim ljudski organizam se u današnje vreme mnogo teže bori sa toksičnim teretom. U toksični teret pored pesticida i drugih štetnih materija, plastične ambalaže, prekomernog unosa rafinisanog šećera i transmasti, koje se nalaze u hrani koju jedemo, spadaju i lekovi, između ostalog i antibiotici.

5 načina da detoksikujete telo nakon terapije antibioticima

Ovih pet stvari možete da preduzmete kako biste se uspešno detokiskovali nakon terapije antibioticima.

1. Prekid unosa leka

Proces detoksikacije zavisi od dva ključna faktora: izbegavanja dodatne izloženosti štetnim materijama i uklanjanja štetnih materija koje su prisutne u telu. Dakle, da biste započeli detoksikaciju od antibiotika potrebno je da ih prvo prestanete uzimati. U svakom slučaju nemojte prekidati terapiju na svoju ruku, već se u vezi sa tim konsultujte sa lekarom.

2. Hidratacija organizma

Pored svih blagodeti koje poseduje, voda takođe predstavlja i prirodni detoksikator. Ispira organske sisteme, odnoseći sa sobom hemikalije, toksine, masti i druge neželjene materije, koje izlučujemo iz organizma kroz urin.

Preporučuje se da dnevno popijete minimum 8 čaša vode, međutim ukoliko ste u procesu detoksikacije, savetujem vam da ta količina vode bude veća.

3. Unos odgovarajućih nutrijenata

Najbolji način da očistite organizam jeste da promenite način ishrane.

Prvi korak je smanjenje unosa industrijskog šećera i transmasti, koje predstavljaju samo još jednu prepreku optimalnom zdravlju organizma. Takođe, izbegavajte prerađenu i rafinisanu hranu, jer ona ima malu hranljivu vrednost i telo je teško vari. To znači da je potrebno da iz ishrane izbacite namirnice koje su zapakovane, uz proveru deklaracije koja će vam ukazati da li je reč o zdravom ili nezdravom proizvodu.

Najbolji način za pokretanje detoksikacije jeste praktikovanje antiinflamatorne ishrane. Antiinflamatorna ishrana pomoći će vam da ublažite simptome zapaljenja u organizmu. Naime, određena hrana smanjuje rizik za oboljenja koja nastaju zbog oštećenja zdravih ćelija u organizmu. Ona stimuliše imunološki sistem da se bori sa upalama.

Osnova protivupalne ishrane uključuje prevashodno biljnu hranu, poput povrća, voća, pečurki, začina i drugih namirnica. U slučaju da jedete izvore životinjskih proteina i sa njima želite da napravite određene obroke, kako bi se isti smatrao antizapaljenskim obavezno birajte divlju ribu, organski uzgojena jaja i meso (npr. bujoni od kostiju ili supe sa mesom i povrćem).

Hrana za detoksikaciju

1. Sveže voće i povrće

U ovoj grupi hrane izdvajam citruse poput limuna, narandže i grejpa koji čiste toksine iz organizma i pospešuju izlučivanje štetnih materija. Zatim, bobičasto voće, kao što su jagode, maline i borovnice, te zeleno lisnato povrće, poput kelja, blitve, spanaća. Ove namirnice su odlični izvori antioksidanasa koji igraju važnu ulogu u jačanju imunološkog sistema.

2. Kisele namirnice

Ukiseljeno povrće poput kiselog kupusa i druge vrste turšije, zatim namirnice poput kimčija, tempeha, misa i kombuče veoma su korisne za jačanje imuniteta zbog probiotskih bakterija koje stimulišu jačanje mikroflore. O tome sam pisala u blogovima o mikrobiomu koje možete pronaći ovde.

3. Zdrave masti

Ribe poput divljeg lososa, avokado i bademi sadrže mnogo omega 3 masnih kiselina koje mogu ublažiti žudnje za hranom i simptome depresije. Takođe namirnice bogate zdravim mastima kao što su orasi, različite semenke, te ulja od orašastih plodova sadrže i vitamin E, koji podržava detoksikaciju organizma.

4. Proteini biljnog porekla

Brojna istraživanja sugerišu da proteini biljnog porekla pozitivno utiču na detoksikaciju digestivnog trakta. Zbog toga u ishranu uključite mahunarke, žitarice celog zrna, poput kinoe i pirinča, zatim orašaste plodove, semenke i pečurke, a možete uvesti i proteinske prahove poput bundevinog i konopljinog.

5. Biljni čajevi

Biljni čajevi su odlično sredstvo za detoksikaciju organizma, naročito nakon terapije antibioitcima. Oni poboljšavaju varenje, podstiču izbacivanje štetnih materija iz tela, te hidriraju organizam.

4. Unos suplemenata probiotika i vitamina C

Budući da antibiotici narušavaju prirodnu ravnotežu mikrobioma creva, odnosno zdravih i nezdravih bakterija u crevima, na račun razmnožavanja onih nezdravih, važno je da crevnu floru obnovite unosom suplemenata probiotika.

Probiotici utiču na stvaranje zdravih bakterija u crevima, koje učestvuju u vitalnim funkcijama čovekovog organizma, kao što su varenje, iskorišćavanje nutrijenata iz hrane i jačanje imunološkog sistema.

Ukoliko ste intolerantni na laktozu, preporučujem vam da potražite probiotike bez ovog sastojka, jer ćete na taj način imati potpunu korist od probiotika koje uzimate nakon jela.

Vitamin C zahvaljujući brojnim antioksidansima sprečava štetno delovanje slobodnih radikala, poboljšava funkcije nervnog i endokrinog sistema, čuva srce i krvne sudove. Osim toga, stimuliše izbacivanje štetnih materija iz tela, pa se preporučuje i u procesu detoksikacije nakon terapije antibioticima.

Od oblika u kojem se uzima zavisi njegova preporučena doza, koja se kreće između 60 i 90 miligrama dnevno. Osim u prirodnom obliku, u voću i povrću, vitamin C možete pronaći u obliku praška, kapsula i šumećih tableta.

5. Fizička aktivnost

Uvođenjem redovne fizičke aktivnosti aktiviramo i podstičemo znojenje. Koža je glavni organ za detoksikaciju, a znojenje fantastičan način da izbacimo toksine iz tela.

Ako ne vežbate, trudite se da najmanje 30 minuta dnevno budete fizički aktivni. Šetajte, plivajte, te praktikujte treninge snage, koji takođe mogu da vam budu od pomoći.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 5 Prosečna ocena: 3.4]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

117 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.