5 osnovnih karakteristika konopljinog proteina u prahu

Ukoliko pored toga što unosite proteine kroz hranu, želite da dopunite svoju ishranu proteinskim prahovima, opredelite se za neke od vrsta koje postoje na tržištu. Meni je jedan od omiljenih svakako protein konoplje. U ovom blogu vam pišem o osnovnim karakteristikama konopljinog proteina u prahu.

Naime, dobija se mlevenjem presovanih semenki konoplje u fini prah. Sa nutricionističke tačke gledišta, u poređenju sa drugim proteinima biljnog porekla, protein konoplje je verovatno najbolji u pogledu profila esencijalnih aminokiselina. Takođe, sadrži omega 3 i omega 6 masne kiseline i biljna vlakna. Nedostatak konopljinog proteina je njegov pomalo zemljani, orašasti ukus, koji možete da poboljšate tako što ćete ga pomešati sa organskim kakaom u prahu. Uglavnom se upotrebljava kao jedan od sastojaka u šejkovima i smutijima.

Osnovne karakteristike konopljinog proteina u prahu

1. Predstavlja kompletan protein

Konoplja se smatra kompletnim proteinom, budući da sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina, koje su čovekovom organzmu potrebne za normalno funkcionisanje. Međutim, mnoge studije pokazale su da konoplja ima relativno nizak nivo esencijalne aminokiseline lizin, koji predstavlja neophodan gradivni elemenat svih proteina u telu čoveka.

Oko 30 g konopljinog proteina u prahu sadrži oko 120 kalorija i 15 g proteina, u zavisnosti od proizvođača.

2. Lako se vari

Životinjski proteini se lakše vare od biljnih, ali istraživanja pokazuju da je oko 90% proteina u mlevenom semenu konoplje lako za varenje.

To znači da čovekovo telo može da koristi skoro sve aminokiseline iz proteinskog praha konoplje za važne telesne funkcije. Mnogi veruju da tome doprinose proteini edestin i albumin iz konoplje, koje čovekovo telo može brzo da razgradi.

3. Dobar je izvor biljnih vlakana

Ishrana bogata biljnim vlaknima ima brojne pozitivne efekte na zdravlje čoveka. Budući da u modernim režimima ishrane mnogi ljudi ne unose dovoljno ovog nutrijenta, mogu ga nadomestiti konopljinim proteinom u prahu. Naime, konopljin protein u prahu može da sadrži različite količine vlakana u zavisnosti od toga da li su napravljeni od oljuštenog ili neoljuštenog semena konoplje i da li su dodata dodatna vlakna.

Oko 30 g konopljinog proteina u prahu sadrži oko 7-8 g biljnih vlakana, što predstavlja 18-28 % preporučene dnevne doze ovog nutrijenta.

4. Sadrži nezasićene masti

Bez obzira na to što se protein konoplje u prahu dobija presovanjem semenki konoplje kako bi se uklonila njihova ulja, ono i dalje sadrži otprilike oko 10% prvobitnog sadržaja masti.

Oko 30 g konopljinog proteina u prahu sadrži oko 3 g masti, od kojih je većina nezasićena i odlična za zdravlje srca. Pored toga, seme konoplje sadrži idealan odnos omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje takođe imaju brojne zdravstvene prednosti.

5. Bogat je mineralima i antioskidansima

Seme konoplje je bogat izvor minerala kao što su fosfor, magnezijum, kalcijum, gvožđe, mangan, cink i bakar. Osim toga, seme konoplje sadrži jedinjenja zvana lignanamidi, koja imaju snažna antioksidativna svojstva.

Antioksidansi štite čovekovo telo od oksidativnih oštećenja, koja su povezana sa hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca i dijabetes, pa je konzumiranje hrane, koja sadrži antioksidanse, dobro za opšte zdravlje.

Preporučena doza proteina

Kada je reč o unosu proteina tokom dana, odraslima je potrebno najmanje 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine svakog dana. Međutim, ljudima koji vežbaju potrebno je više proteina da bi održali svoju mišićnu masu.

Međunarodno društvo za sportsku ishranu preporučuje da redovni vežbači dnevno pojedu 1,4–2 g proteina po kilogramu telesne težine. Bodibilderima i takmičarima u fitnesu možda će biti potrebno 3,1 g po kg telesne težine.

Uključite različite proteine u ishranu, i biljne i životinjske, a proteine u prahu poput konopljinog unosite u vidu smutija, poslastica i slanih grickalica.