5 prirodnih načina za lečenje urinarnih infekcija

Iako se tradicionalno leče antibioticima, postoje i brojni prirodni načini za lečenje urinarnih infekcija. U ovom blogu vam predstavljam pet, koji su lako primenjivi.

Uzroci urinarnih infekcija

Urinarne infekcije predstavljaju ozbiljan zdravstveni problem, koji uključuje upalu mokraćnih kanala, bubrega, mokraćne cevi i/ili bešike. U većem procentu pogađa žene.

Najčešći uzroci su bakterije (u najvećem broju slučajeva Ešerihija koli), ali i gljivice i virusi takođe mogu da izazovu urinarnu infekciju. One se mogu javiti usled pada imuniteta, nedovoljnog unosa tečnosti, dijabetesa, prisustva peska i kamena u mokraćnim putevima, kao i nezaštićenog seksualnog odnosa.

Najčešći simptomi

U najčešće simptome urinarnih infekcija spadaju:

– učestalo morkenje
– peckanje pri mokerenju
– bolovi u donjem delu stomaka ili mokraćne cevi (naročito pri mokrenju)
– tamno žuta boja urina
– urin jakog mirisa
– osećaj pune bešike
– krv u urinu (prilikom zapaljenja mokraćne bešike)
– povišena temperatura (u slučajevima kada se infekcija ne leči na vreme).

Prirodni načini za lečenje urinarnih infekcija

Osim lekova, postoje i brojni prirodni načini za lečenje urinarnih infekcija, koji se, pre svega odnose na zdrave životne navike. Evo kako možete da ublažite, a naposletku i izlečite blagu urinarnu infekciju.

1. Pijte mnogo vode

Redovna hidratacija je preduslov za normalno funkcionisanje organizma. Između ostalog, od presudnog je značaja za zdravlje urinarnog sistema. Naime, unos dovoljne količine tečnosti može umanjiti rizik za razvoj urinarnih infekcija, jer kroz često mokrenje, uklanjamo bakterije iz mokraćnog trakta.

Da biste bili hidrirani, potrebno je da pijete najmanje 8 čaša vode dnevno, a ne samo da unosite tečnost kada ste žedni.

2. Povećajte unos vitamina C

Postoje brojni dokazi da vitamin C može smanjiti rizik za razvoj urinarnih infekcija. Voće i povrće posebno sadrži visok nivo ovog vitamina. Crvena paprika, narandže, grejpfrut i kivi sadrže preporučene dnevne količine vitamina C u samo jednoj porciji.

3. Pijte sok od brusnice

Konzumiranje prirodnog, nezaslađenog soka od brusnice jedan je od najpoznatijih prirodnih preparata za lečenje urinarnih infekcija. Brusnice sprečavaju lepljenje bakterija na mokraćne kanale, čime sprečavaju infekciju.

4. Uzimajte probitoke

Antibiotici, koji se uobičajeno prepisuju u slučaju urinarnih infekcija, mogu izazvati poremećaje nivoa bakterija u crevima. Probiotici povećavaju nivo dobrih bakterija u crevima i time ublažavaju neželjene efekte upotrebe antibitoka.

Osim toga, neke studije su pokazale da dovoljna količina probiotika može pomoći u sprečavanju i lečenju urinarnih infakcija.

Dostupni su u obliku suplemenata, ali ih možete uneti u organizam konzumiranjem fermentisanih namirnica, kao što su kefir, kimči, kombuča i kiseli kupus.

5. Vodite računa o ličnoj higijeni

Određene higijenske navike su najbolja prevencija urinarnih infekcija. Pre svega, kada osetite potrebu za mokrenjem, odmah idite u toalet. Predugo zadržavanje urina u urinarnom traktu može dovesti do nakupljanja bakterija, što veoma često rezultira infekcijom.

Takođe mokrenje odmah nakon sekusalnog odnosa može umanjiti rizik za širenje urinarnih infekcija.