fbpx

FEBRUARSKI "5 DANA DETOKS PROGRAM" 24-28.2.

Da li je sušeno voće zdravo?

Sušeno voće predstavlja dobru alternativu u situacijama kada vam sveže voće nije dostupno.

Koliko je sušeno voće zdravo?

Dehidrirano, odnosno sušeno voće predstavlja odličnu poslasticu ili dodatak glavnom jelu. Veoma je zdravo jer se procesom sušenja iz plodova odstranjuje voda, ali se zadržavaju svi nutrijenti, čija je koncentracija mnogo veća, pa ovakvi plodovi imaju intenzivniji ukus. Kada izvadite sadržaj vode iz svežeg voća, voće se prirodno smanjuje, tako da vam ostaje, otprilike, četvrtina veličine originalne verzije voćke.

To u suštini znači da dobijate više hranljivih sastojaka u manjem obliku. Ako je vaš cilj da povećate unos ugljenih hidrata ili dobijete na težini, za užinu jedite sušeno voće. Međutim, ukoliko želite da korigujete telesnu težinu, vodite računa o količini sušenog voća, jer je ono veoma kalorično. Da li biste pojeli 10 svežih kajsija? Verovatno ne, ali lako biste mogli da pojedete 10 suvih kajsija. Zato povedite računa o količini.

Takođe, za razliku od svežeg, sušeno voće ima duži rok trajanja, a budući da sadrži veliku količinu vlakana, ne podiže naglo šećer u krvi.

Kako se dobija sušeno voće?

Postoje tri načina sušenja voća – na suncu, u rerni i u dehidratoru. Najbrži i svakako najefikasniji jeste dehidrator – aparat za sušenje hrane. Ovaj aparat suši namirnice na temperaturi na kojoj se zadržava njihova hranljiva vrednost. Plodovi koje želite da osušite treba da budu zdravi i zreli, ali i dobro oprani. Pre sušenja mogu da se blanširaju – isečeni komadi stavljaju se u proključalu vodu ili na paru, pa se vade pre nego što previše omekšaju. Tako se sprečava kvarenje, a ujedno i skraćuje vreme sušenja.

Kada sušeno voće nije zdravo?

Važno je da znate razliku između dehidriranog i kandiranog voća. Kandirano je takođe sušeno, ali ima dodatak industrijskog šećera.

Dakle, prilikom kupovine sušenog voća obratite pažnju na deklaraciju proizvoda. Ukoliko se na spisku sastojaka nalaze saharoza, fruktoza, glukozni sirup, dekstroza ili šećer od trske, znajte da proizvod sadrži dodatne šećere. Najzdravije sorte sušenog voća ne sadrže nijedan od ovih vrsta šećera.

Zatim obratiti pažnju na konzervasne, odnosno sulfate. Naime, sušeno voće se ponekad oblaže sulfatima, kako bi im se sačuvala boja. U pitanju je ista vrsta konzervanasa, koja se dodaje u vino. Iako sulfite generalno smatra sigurnim, Američka uprava za hranu i lekove zahteva da se sulfiti navedu kao sastojak kada su prisutni u bilo kojoj hrani. Sorte bez sulfata mogu biti manje živahnih boja, ali imaju jednako dobar ukus.

Iako to nije čest slučaj, ljudi koji su osetljivi na sulfite, poput onih sa astmom, mogu da imaju neželjene efekte kao što su bolovi u stomaku, dijareja, osip na koži i druge simptome.

Kako možete jesti sušeno voće?

Možete sušiti maline, breskve, kajsije, smokve, urme, šljive, ali i brojno drugo voće. Možete ih jesti za užinu, te dodati u poslastice, smutije, ali i u salate.

Ako kupujete više sušenog voća nego što planirate da pojedete odmah, obavezno ga čuvajte u hermetički zatvorenoj nemetalnoj posudi na hladnom i suvom mestu. Možete ga čak čuvati i u frižideru.

Sušeno voće takođe može biti savršen obrok pred trening. Budući da sadrži ugljene hidrate, obezbediće vam energiju, a lako je svarljivo.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

120 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.