Hipoglikemija i kako je regulisati zdravom ishranom

Hipoglikemija je stanje koje se javlja kada je nivo šećera u krvi prenizak. Razlikuje se od hiperglikemije, koja se javlja kao posledica prevelike količine šećera u krvotoku. Kao i većina poremećaja u organizmu i hipoglikemija se može regulisati zdravom ishranom.

Hipoglikemija, dijabetes i insulinska rezistencija

Za razumevanje hipoglikemije važno je znati na koji način je nivo šećera u krvi povezan sa insulinom.

Dakle, insulin, u delovanju sa ostalim hormonima, kontroliše metaboličke i druge fiziološke procese u organizmu, zapravo kontroliše metabolizam ugljenih hidrata. Luči ga pankreas, a koliko će insulina pankreas proizvesti zavisi od količine šećera u krvi. Što je više šećera, više je i insulina.

Glavna funkcija insulina jeste dopremanje šećera do ćelija, gde se on metaboliše, a nakon toga pretvara u energiju. I prevelika i premala količina ovog hormona u organizmu može uzrokovati razna stanja i oboljenja. Nedovoljna količina insulina može izazvati dijabetes, gojaznost, razne oblike kancera, a ukoliko ga ima previše javlja se insulinska rezistencija odnosno hiperinsulinemija.

Hipoglikemija se može razviti kod ljudi sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom, ali i kod ljudi koji nemaju ove zdravstvene probleme.

Ako nemate dijabetes, hipoglikemija može nastati ako vaše telo ne može da stabilizuje nivo šećera u krvi, ali i u slučaju da nakon obroka proizvodi previše insulina.

Dakle, pored toga što se hipoglikemija javlja kod dijabetičara, postoji i hipoglikemija sa kojom se susreću oni koji ne boluju od dijabetesa.

Naime, postoji dve vrste hipoglikemije kod ljudi koji nisu dijabetičari, a to su:

1. Reaktivna hipoglikemija, koja se obično dešava u roku od nekoliko sati nakon jedenja obroka.
2. Hipoglikemija natašte, koja može biti povezana sa ozbiljnijim zdravstvenim stanjima.

Simptomi hipoglikemije

Svi različito reaguju na kolebanja nivoa šećera u krvi, ali ovi simptomi su najčešći:

vrtoglavica
nesvestica
ekstremni osećaj gladi
glavobolja
konfuzija
nemogućnost koncentracije
znojenje
tremor
zamagljen vid
pospanost

Kako se dijagnostikuje hipoglikemija bez dijabetesa?

Lekar može dijagnostikovati nedijabetičnu hipoglikemiju pregledom simptoma, fizičkim pregledom, ispitivanjem rizika za razvoj dijabetesa i proverom nivoa glukoze u krvi. Takođe, lekar će prilikom pregleda uzeti u obzir da li se osećate bolje nakon što jedete ili pijete da biste povisili nivo glukoze na normalan nivo.

Ishrana i hipoglikemija

Hipoglikemiju možete regulisati određenim promenama u ishrani. Pre svega, veoma je važno da praktikujete balansiranu ishranu, koja se bazira na namirnicama u prirodnom obliku, da ne preskačete obroke, te da pravilno kombinujete namirnice različitog glikemijskog indeksa.

Američko udruženje za dijabetes (ADA) definiše hipoglikemiju kao stanje kada je šećer u krvi niži od zdravog nivoa, a to obično znači da je šećer u krvi niži od 70 mg/dl.

Šta jesti ako vam je šećer u krvi:

veći od 80 mg/dl, ali osećate simptome hipoglikemije

– puter od orašastih plodova, bez aditiva i šećera

Ako vam je nivo šećera u krvi veći od 80 mg/dl, verovatno imate simptome hipoglikemije zbog naglih promena nivoa šećera u krvi. S obzirom na to da ovaj nivo glukoze u krvi ne zahteva brzo dejstvo ugljenih hidrata birajte putere od orašastih plodova.

Puter od kikirikija ili bilo koji puter od orašastih plodova bez dodatka šećera bogat je proteinima i mastima, te može pomoći u ublažavanju ovih simptoma bez povećanja šećera u krvi.

od 70 do 80 mg/dl

– puter od orašastih plodova sa bezglutenskim ili integralnim krekerima

Ove vrednosti znače da vaš šećer u krvi još uvek nije nizak, po definiciji. Međutim, ovo je možda niža vrednost nego što vam odgovara.

Bilo koji oblik skroba, u ovom slučaju bezglutenski ili integralni krekeri, pomoći će vam da postepeno, samo malo, povisite šećer u krvi, a masti i proteini u puteru od kikirikija održavaće taj nivo.

od 55 do 70 mg/dl

– suvo grožđe
– urme
– pire od jabuka (apple sauce)
– banane
– grožđe
– ananas

Sve gore navedene namirnice sadrže veću količinu prirodnog šećera, te podižu šećer u krvi brzo i efikasno.

niži od 55 mg/dl

– 100% prirodni sok do grožđa
– sirovi organski med ili agava sirup

Ako vam je šećer u krvi pao ispod 55 mg/dl, trebaju vam brzo delujući tečni ugljeni hidrati.

Preporučujem vam da se konsultujete se sa svojim lekarom ili nutricionistom u kom pravcu bi trebalo da korigujete ishranu. Imajte na umu da:

– jedete manje, a češće tokom dana, otprilike na svaka 3 sata.
– kombinujte različite namirnice uzimajući u obzir sva 3 makronutrijenta (proteini, masti i ugljeni hidrati).