Kako bi trebalo da izgleda ishrana u proleće
Prema tradicionalnoj kineskoj medicini proleće predstavlja vreme buđenja i obnove životne energije ”ki”, koja se u proleće povezuje sa zdavljem jetre i žučne kese. Zato bi tokom ovog godišnjeg doba trebalo da birate namirnice koje podržavaju prirodnu detoksikaciju ovog organa, te mu pružaju potrebnu životnu snagu. Evo kako bi trebalo da izgleda ishrana u proleće.
Hrana koja utiče na jačanje i oporavak organizma od zime uključuje povrće i voće različitih boja, bogato brojnim antioksidansima. Naime, fitohemikalije iz biljaka apsorbuju sunčevu svetlost pružajući im živopisne nijanse i sočne ukuse. Unošenjem takve hrane u telo, mi zapravo unosimo energiju.
Za razliku od korenastog povrća koje u većoj meri jedemo zimi, proleće je idealan period u godini da se više okrenemo sirovoj ili kraće kuvanoj hrani. Zimsku hranu koja greje, trebalo bi zameniti namirnicama koje stimulišu detoksikaciju i hlađenje tela.
Lista namirnica koje bi trebalo da uključite u prolećni jelovnik
Ishrana u proleće bi trebalo se sastoji iz sledećih plodova:
Mikropovrće
Zelena salata
Rukola
Špargla
Krastavci
Celer
Tikvice
Boranija
Grašak
Rotkvice
Cvekla
Paradajz
Nana
Mladi luk
Borovnice
Jagode
Trešnje
Riba
Orašasti plodovi
Kombinacijom ovih namirnica, ali i dodavanjem još nekih koje nisu na ovoj listi, možete da pripremate različite obroke od ukusnih smutija različith boja do fantastičnih, šarenih i hranjivih salata.
RECEPTI
Prolećni zeleni smuti
Sastojci:
1 šaka baby spanaća
1 šargarepa
½ avokada
1 banana
1 šolja kokosovog mleka
2 kašike limunovog soka
1 kašika proteina od bundeve
Kako biste povećali nutritivne vrednosti ovog smutija, možete dodati:
1 kašičicu kamu praha – da povećate udeo vitamina C
1 kašičicu make – za stabilizaciju hormona
⅓ kašičice kurkume – protivupalno dejstvo
Priprema:
Izblendirajte sve sastojke i uživajte u ovom niskoglikemijskom doručku, ručku ili užini.
Prolećna salata od špargli i avokada
Sastojci za dresing:
⅓ kašičice sitno seckanog vlašca
⅓ kašičice jabukovog sirćeta
¼ kašičice sitno rendane limunove kore + 1 kašičica sveže ceđenog limunovog soka
1 kašičica svežeg soka od narandže
¼ kašičice agave sirupa
3 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja
so i biber po ukusu
Sastojci za salatu:
4 špargle, krajevi odsečeni i špargle iseckane dijagonalno na komade od 2 cm
1 krastavac, oguljen, presečen na pola i seckan na polumesec
½ avokada, seckanog na kockice
1 manja šaka svežeg bosiljka
1 kašičica sveže mirođije, seckane na sitno
1 manja glavica zelene salate
Priprema dresinga:
Izmešajte sve sastojke u jednoj činiji dok se ne sjedine, osim ulja koje naknadno dodajte, konstantno mešajući.
Priprema salate:
U šerpi zagrejte vodu koju ste prethodno posolili i sačekajte da provri. Dodajte špargle u proključalu vodu i kuvajte ih dok ne omekšaju, oko 2 minuta. Nakon toga špargle izvadite iz vrele vode i prebacite ih u činiju sa hladnom vodom i ledom, pa ih ostavite da odstoje oko 1-2 minuta, a potom ih stavite na nekoliko papirnih ubrusa i prosušite ih. U velikoj činiji za serviranje salate izmešajte zelenu salatu, krastavac, avokado, bosiljak, mirođiju i blanširane špargle. Prelijte salatu dresingom i dobro je izmešajte. Uživajte i prijatno!