Veganska kapreze salata sa pesto sosom

I ovo tradicionalno italijansko jelo prilagodila sam veganskoj ishrani. Naime, ovaj recept za fantastičnu kapreze salatu, koju možete da jedete kao prilog uz jelo, ali i kao zaseban obrok, sadrži biljni feta sir umesto kravljeg. Takođe sam u okviru njega napisala i postupak za pravljenje domaćeg pesto sosa. Prijatno!

Vreme pripreme: 20 minuta
Količina: 1-2 porcije

Sastojci:
2 paradajza
1 šaka svežih listova bosiljka
½ pakovanja biljnog feta sira
prstohvat soli
prstohvat bibera
1 kašičica maslinovog ulja

Sastojci za pesto sos:
1 šaka svežih listova bosiljka
1 šolja semenki suncokreta
1 šolja veganskog parmezana
½ šolje maslinovog ulja
sok od ½ limuna

Priprema:
1. Isecite paradajz na kolutove, te ih začinite maslinovim uljem, biberom i solju. Poslažite ih na veći tanjir.
2. Preko kolutova paradajza namažite pesto sos.
3. Isecite biljni feta sir na manje komade, te ih poslažite preko pesto sosa.
4. Dodajte listove svežeg bosiljka.
5. Poslužite i uživajte.

Priprema pesto sosa:
1. Pomešajte sve sastojke u blenderu i blendirajte ih dok ne dobijete smesu glatke teksture. Ukoliko je smesa previše gusta, dodajte malo vode.