10 namirnica bogatih folatima

U ovom blogu vam predstavljam 10 namirnica bogatih folatima. Pre svega, potrebno je objasniti razliku između folne kiseline i folata (vitamina B9). Naime, folati su prirodna forma vitamina i možemo ih uneti u organizam putem hrane, dok je folna kiselina sintetički oblik vitamina, koji se nalazi u većini suplemenata.

Nedostatak folata može imati brojne negativne posledice po zdravlje, naročito kod trudnica jer ovaj vitamin ima veoma važnu ulogu u sintezi DNK, kao i u razvoju nervnog sistema kod novorođenčeta.

Zbog toga se, pogotovo u trudnoći, preporučuje ishrana bogata folatima, a ovo su namirnice koje ih sadrže.

Spanać

Gotovo sve vrste tamnozelenog lisnatog povrća sadrže folate, a naročito spanać. Budući da folati podstiču stvaranje zdravih krvnih ćelija, ovo povrće odličan je lek protiv anemije.

Špargla

Pozitivno utiče na rad srca i bubrega, a predstavlja i efikasan diuretik. Preporučuje se anemičnim i malaksalim osobama.

Blitva

Jedna od 10 namirnica bogatih folatima je i blitva.Budući da je niskokalorična, blitva se smatra namirnicom idealnom za održavanje telesne težine. Podiže imunitet, jača krv i detoksikuje telo.

Orasi

Orasi imaju dva puta više antioksidanasa nego bilo koje drugo koštunjavo voće. Usporavaju starenje, šite od srčanih oboljenja i pojedinih vrsta karcinoma.

Kikiriki

Sadrži vitamine B grupe zahvaljujući kojima pozitivno utiče na nervni sistem, pa se veoma često preporučuje kao antistres hrana.

Pasulj

Ova mahunarka obiluje kalcijumom i omega 3 masnim kiselinama. Ima visok procenat rastvorljivih vlakana pa snižava nivo lošeg holesterola.

Grašak

Kao izvor folata grašak sprečava nakupljanje homocisteina, sastojka, koji narušava vezivanje kolagena u kostima, što može uzrokovati osteoporozu i aterosklerozu.

Jagode

Zahvaljujući biljnim vlaknima i folatima, jagode stimulišu rad organa za varenje, a preporučuju se za prevenciju raka debelog creva i kardiovaskularnih bolesti.

Banane

Osim folata, banane sadrže i velike količine vitamina B, te ublažavaju depresiju i deluju opuštajuće.

Kakao

Kakao je bogat antioksidansima koji imaju sposobnost da neutrališu aktivnost slobodnih radikala i na taj način sprečavaju razvoj brojnih degenerativnih oboljenja.