fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

Kako se koriste eterična ulja?

Sada kada znate šta su eterična ulja i odakle potiču, vreme je da naučite i kako se koriste. Ne morate biti stručnjak da biste uživali u širokoj lepezi benefita doTERRA eteričnih ulja. Sve što vam je potrebno je osnovno znanje kako da bezbedno i jednostavno eterična ulja uvrstite u svoju dnevnu rutinu.

Svi načini primene su bezbedni ako se eterična ulja koriste na odgovarajući način, uključujući aromatični, spoljni i interni način primene. DoTERRA eterična ulja mogu se koristiti na različite načine i imaju širok spektar primene u održavanju emocionalnog i fizičkog zdravlja. Eterična ulja se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji sa drugim eteričnim uljima.

Aromatična primena

Aromatična primena je jedan od tri osnovna načina upotrebe eteričnih ulja. Dok drugi načini upotrebe zahtevaju konzumiranje ulja ili tretiranje kože, aromatični način primene nam omogućava da iskusimo eterično ulje putem vazduha. Ovaj način primene predstavlja najjednostavniji način upotrebe doTERRA eteričnih ulja, uz pomoć kog možete iskusiti njihovu snažnu, pročišćujuću, opuštajuću ili podižuću aromu. Aromatična primena podrazumeva inhalaciju ili korišćenje difuzera za osvežavanje prostora u kom boravite.

Šta se dešava kada udišete aromu eteričnog ulja? Kada otvorite bočicu ulja, aromatična jedinjenja se šire vazduhom i na taj način dolaze u kontakt sa olfaktornim receptorima, koji se nalaze u našem nosu. Ovi receptori su deo olfaktornog sistema, koji je povezan sa našim čulom mirisa. Odatle miris putuje do limbičkog sistema, u kom pokreće reakcije na osnovu naših sećanja i iskustava, te nas tako određeni mirisi i arome mogu podsetiti na detinjstvo, određeno putovanje, itd.

Načini aromatične primene

Difuzer – Sipajte nekoliko kapi eteričnog ulja (ne više od 3-4 ukoliko tek počinjete sa upotrebom ulja) u difuzer, koji pretvara ulje u kapljice mikroskopske veličine, a zatim ih raspršuje po vazduhu. Na ovaj način možete uživati u aromi eteričnog ulja do nekoliko sati.
– Inhalacija – Nakapajte nekoliko kapi eteričnog ulja na dlanove, protrljajte ih i približite dlanove nosu, te udahnite nekoliko puta. Važno je da dlanovima ne dodirujete kožu lica.
– Raspršivač – Razblažite nekoliko kapi eteričnog ulja u vodi, sipajte u raspršivač i po potrebi aplikujte kako biste osvežili prostor, nameštaj, posteljinu, itd.

Spoljna primena

Spoljna primena je veoma efikasna metoda korišćenja eteričnih ulja. S obzirom na to da eterična ulja imaju malu molekularnu težinu i da su liposolubilna, lako prodiru u kožu. Kada se apsorbuju, zadržavaju se u području primene i deluju blagotvorno.

Iako se doTERRA ulja lako apsorbuju, postoji mnogo načina za povećanje njihove apsorpcije. Blaga masaža će pojačati priliv krvi u područje primene, što će uticati na distribuciju ulja kroz telo. Upotreba baznog ulja može takođe povećati apsorpciju, posebno kod kože koja je suva ili se peruta, tako što će pomoći hidrataciju kože i usporiti isparavanje ulja.

Kako biste smanjili verovatnoću povećanja osetljivosti kože, posebno kada je reč o mladoj ili već osetljivoj koži, preporučuje se upotreba baznog ulja (poput frakcionisanog kokosovog ulja), kako bi se jača ulja razblažila, ili kod prve upotrebe određenog eteričnog ulja. Preporučena razmera je 1:3 jedna kap eteričnog ulja na tri kapi baznog ulja.

Uvek je bolje da eterična ulja upotrebljavate u nekoliko manjih doza u toku dana, umesto jedne veće doze. Počnite sa najmanjom mogućom dozom (1-2 kapi). Doza za spoljnu primenu se može koristiti na 4-6 sati, po potrebi. Imajući u vidu da smo svi drugačiji, doza će varirati u zavisnosti od težine, godina i zdravstvenog stanja određene osobe.

Područja primene eteričnih ulja

– Vrat
– Čelo i slepoočnice
– Grudi i stomak
– Ruke, noge, donji deo stopala

Drugi efikasni načini spoljne primene

– Dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja u toplu kupku.
– Napravite toplu ili hladnu oblogu potapajući peškir u vodu, u koju ste dodali eterično ulje, a zatim ga postavite na željeno mesto.
– Dodajte ulje u losion ili hidratantnu kremu za telo i namažite na kožu.

Osetljiva područja koja bi trebalo izbegavati:

– Pojedini delovi lica, poput kože u predelu očiju
– Oči i unutrašnjost uha
– Ispucala, oštećena ili na drugi način povređena koža

Interna primena

Pojedina eterična ulja imaju bogatu kulinarsku istoriju i mogu se koristiti kao suplementi u ishrani, jer podržavaju zdravlje. Kada pospete cimet na ovsenu kašu, napravite šolju čaja od nane ili dodate listove svežeg bosiljka preko špageta, vi zapravo konzumirate neka od isparljivih aromatičnih jedinjenja eteričnih ulja.

Eterična ulja doprinose zdravlju, kao i ukusu i aromi hrane. Kada su u koncentrisanoj formi, eterična ulja se mogu koristiti kao suplementi u ishrani. Interna upotreba je takođe bezbedan i efikasan način primene doTERRA eteričnih ulja.

Kada ih unesemo kroz hranu, eterična ulja direktno kroz gastrointestinalni trakt ulaze u krvotok, kojim se prenose kroz telo. Kao što smo rekli, eterična ulja su liposolubilna, što znači da se lako prenose do svih organa u našem telu, uključujući i mozak. Zatim, kao i sve što konzumiramo, eterična ulja se metabolišu u jetri, a nakon toga, izlučuju.

Sastav doTERRA eteričnih ulja je veoma kompleksan. Svaki sastojak sadrži jedinstveni set biohemijskih svojstava koja drugačije deluju na ćelije i organe. Iako ovi mehanizmi još uvek nisu u potpunosti shvaćeni, njihovi pozitivni rezultati su dokazani. Svakako, naše telo može metabolisati samo odgovarajuće doze eteričnih ulja.

Doziranje prema preporukama iz uputstava i drugih stručnih smernica treba strogo poštovati i pratiti kako bi se izbegla neželjena dejstva.

Efikasni načini interne primene

– Koristite doTERRA eterična ulja za kuvanje ili pečenje kao zamenu za sveže ili suve začine i začinsko bilje. Imajte u vidu da su eterična ulja jača od svežih ili suvih začina, te počnite sa veoma malom količinom.
– Kada su u pitanju jača ulja, bolje je dodavati ih čačkalicom nego u kapima. (Umočite čist kraj čačkalice u ulje, a zatim dodajte u jelo.)
– Dodajte eterično ulje u vodu, smutije, mleko, čaj ili druge napitke.
– Unosite eterična ulja u kapsulama ili dodajte malu količinu u jogurt ili sos od jabuka.

Za poručivanje doTerra eteričnih ulja, slobodno me kontaktirajte putem e-mail adrese info@totallywellness.rs.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.