fbpx

PURPLE PREMIUM PROGRAM 22-26.4.

5 načina da umanjite stres

S obzirom na tempo savremenog života, većina ljudi je pod svakodnevnim stresom. Potrebno je da naučite kako da umanjite stres, budući da on predstavlja glavni okidač za brojne bolesti.

U nastavku pročitajte kojih 5 stvari vam predlažem da praktikujete, kako biste se opustili i sačuvali zdravlje.

1. Ne posećujte društvene mreže nakon 20h

Budući da ne možemo potpuno izbeći moderne informacione tehnlogije, jer se naša kulutra oslanja na njih, važno je da razvijemo zdrav odnos prema njima. Jedan od načina za to jeste i organičavanje njihovog korišćenja. Naime, predlažem vam da društvene mreže ne posećujete nakon 20h. Notifikacije o vestima, Instagram objave, tvitovi ili razgovor u grupnim četovima mogu sačekati do jutra. Sva obaveštenja koja dobijate na mobilnom telefonu utiču na mozak na način da mu ne dozvoljavaju da dostigne stanje opuštenosti. Zato, umesto što pred spavanje skrolujete na Instagramu, to vreme iskoristite za čitanje knjige ili za nešto drugo što vas opušta.

2. Meditirajte, upoznajte se sa Reikijem ili vežbama disanja

Meditacija, Reiki i vežbe disanja su tehnike kojima možete da umanjite stres. Predlažem vam da barem jednu od ove tri uključite u svoju svakodnevicu.

Vežbe meditacije podstiču opuštanje tela i predstavljaju jedan od najboljih načina za borbu sa svakodnevnim stresom. Meditacijom ćete umanjiti lučenje hormona stresa, smiriti nervni sistem, i vremenom ga učiniti otpornijim na stres. Ova tehnika predstavlja spor, lagan, ali siguran proces dostizanja unutrašnjeg mira.

Reiki je japanska tehnika kojom možete da svedete stres na minumum. Ona pomaže relaksaciju i leči. Suština Reiki metode leži, pre svega, u otvaranju energetskih centara (čakri) i povezivanja sa vitalnom životnom energijom u cilju slobodnog protoka iste kroz sve nivoe organizma.

Vežbe disanja takođe predstavljaju odličnu tehniku relaksacije i načina na koji možete da umanjite stres. Način na koji dišemo ima direktan uticaj na nivo tenzije koju nosimo u telu i može povećati ili umanjiti simptome uznemirenosti. Kada osetite da ste pod stresom, udahnite i izdahnite nekoliko puta, jer pravilno, duboko disanje umiruje i opušta telo, te stoga predstavlja moćno sredstvo za ublažavanje anksioznosti. Ovaj trik možete da koristite u bilo koje doba dana kada osetite da vam je potreban odmor.

3. Vodite računa o dnevnom unosu kofeina, alkohola i preterano začinjene hrane

Previše kofeina, alkoholnih pića, kao i preterano začinjena hrana opterećuju organizam, te mogu biti okidač za stres.

U stresnim situacijama, možda ćete doći u iskušenje da popijete čašu vina ili pivo da biste smirili živce. Međutim, pijenje alkohola, naročito intenzivno i tokom dužeg vremenskog perioda, zapravo može pojačati anksioznost i stres. Ne deluje svako piće podjednako na organizam, pa ako baš želite da se opustite uz jednu ili više čaša, razmislite koju vrstu alkohola ćete odabrati. Crveno vino je najbolji, a kokteli najgori izbor.

Bez obzira na to što kofein ima i brojne pozitivne efekte na čovekov organizam, trebalo bi da ograničite njegov unos ukoliko ste pod stresom. Naime, kofein podstiče proizvodnju adrenalina iz nadbubrežnih žlezda. To znači da su osobe koje ovaj napitak redovno konzumiranju praktično u stanju stresa. Moj predlog je da kafu zamenite čajevima i drugim napicima, koji imaju umirujuće dejstvo na organizam.

4. Spavajte svaku noć 7-8h

Važno je da spavate najmanje sedam sati tokom noći, jer spavanjem regenerišemo telo, jačamo imunitet, popravljamo raspoloženje i umanjujemo negativne posledice stresa. Moja rutina je da spavam 8 sati, te sam nakon buđenja mnogo smirenija i odmornija. Spavanjem se aktivira parasimpatički nervni sistem, snižavajući nivo kortizola (hormona stresa), time vraćajući telo u ravnotežu.

5. Uvedite redovnu fizičku aktivnost

Fizička aktivnost je najbolji lek za anksioznost. Isplanirajte treninge u toku radne nedelje i od toga ne odstupajte, jer ćete na taj način smanjiti stres, umiriti se, poboljšati san i osećati se dobro u svom telu. Osim toga, redovno vežbanje povećava nivo dopamina i seratonina u mozgu koji su povezani sa osećajem zadovoljstva. Vežbanje poboljšava sposobnost uma da izdrži svakodnevne stresove i promene.

Kliknite da ocenite!
[Ukupno ocena: 0 Prosečna ocena: 0]

SVAKE SREDE U 9h u vaŠem inboxu

prijavite se na newsletter

Zajednica od

100 000+ pratilaca

Pratite sadržaj koji svakodnevno kreiram za vas, uz holistički pristup zdravlju, ishrani i životnim navikama.