Moja 2 najvažnija anti-age saveta

S godinama koža stari, jer trpi brojne uticaje iz spoljašnje sredine. Osim toga, sve promene koje se dešavaju unutar organizma, poput hormonalnih, takođe utiču na njeno zdravlje. Veliku ulogu u tome imaju i ishrana, stres, te sveukupan stil života. Zato moja 2 najvažnija anti-age saveta pozdrazumevaju svakodnevno obraćanje pažnje na dovoljan unos vode i zelenog lisnatog povrća.

Da bi bila čvrsta, sjajna i zdrava, koži je potrebna energija, kao i nutrijenti poput zdravih masti, proteina, te B vitamina i cinka. Negovanjem tela iznutra istovremeno negujemo i njegovu spoljašnost zbog čega je, za zdravu i lepu kožu, od presudnog značaja ono što unosimo u organizam.

Voda

Jedan od moja 2 najvažnija anti-age saveta jeste hidratacija. Hidratacija je neophodna za optimalno funkcionisanje organizma, podstiče metabolizam i podržava brojne fiziološke funkcije tela. Voda je najbolji način hidriranja, jer njom unosimo esencijalne materije poput kalcijuma, magnezijuma i flora, a izbacujemo toksine iz vitalnih organa.

Brojna istraživanja su potvrdila da konzumiranjem dovoljne količine vode kožu održavamo zdravom i blistavom. Kožu čini oko 30 % voda, tako da je adekvatna hidratacija kože apsolutno neophodna za postizanje zdravije i lepše kože.

Voda je jedan od najznačajnijih faktora u borbi sa starenjem kože. Bez obzira na to što ne može u potpunosti ukloniti bore, ublažiće njihovu vidljivost. Potpuno hidrirana koža ima nešto zgusnutiji, puniji izgled, zbog čega su bore i druge linije manje upadljive. Osim toga, činjenica da voda efikasno izbacuje toksine iz tela, poboljšava izgled vaše kože.

U okviru jednog istraživanja, u kojem je učestvovalo 40 starijih osoba, utvrđeno je da je povećanjem unosa vode poboljšana hidratacija i pH vrednost kože. Voda smanjuje suvoću, hrapavost kože, te pojačava njenu elastičnost.

Koliko ćemo vode popiti zavisi od više faktora, ali preporuka je da to bude oko 2 litre (osam čaša dnevno).

Zeleno lisnato povrće

Iako veoma često nedostaje modernim režimima ishrane, zeleno povrće bi trebalo svakodnevno konzumirati jer ima veoma značajnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Pored toga, baš ova vrsta povrća utiče na lepši izgled kože.

Budući da sadrži vitamine A i E, od izuzetnog značaja za zdravlje kože i važan faktor u borbi protiv starenja kože. Pored toga, ovo povrće obiluje i vitaminom K koji stimuliše proizvodnju novih, zdravih ćelija kože i pomaže u zadržavanju vlage.

Osim toga, pomaže u detoksikaciji krvi, osnaživanju respiratornog sistema, poboljšava varenje i brojne druge funkcije organizma.

Bogato je i antioksidansima koji sprečavaju štetno delovanje slobodnih radikala. Vitamin C, kojeg takođe imaju, povećava proizvodnju kolagena, te na taj način kožu čini čvrstom i glatkom. Osim toga, obiluje vlaknima, folnom kiselinom, hlorofilom i mnogim drugim mikroelementima.

Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite organsko zeleno povrće, bolje je da jedete i neorgansko, nego da ga ne jedete uopšte. Opredelite se za onu vrstu koja je zdravstveno bezbedna, tj. zeleno lisnato povrće kupujte na mestima gde ste sigurni da namirnice prolaze kontrolu kvaliteta.