Nutrijenti za poboljšanje plodnosti

Postoji jedna mogućnost da povećate šanse za rađanje dece, koja je relativno jednostavna i neinvazivna. U pitanju je pravilna ishrana, tačnije nutrijenti koje možete uneti u organizam hranom i suplementima. U ovom blogu vam pišem o tome koji hranljivi sastojci su najvažniji za poboljšanje plodnosti.

Uloga nutrijenata u plodnosti

Budući da je plodnost veoma kompleksna, a telo svake osobe različito, nauka o nutrijentima koji utiču na poboljšanje plodnosti još uvek je u povoju.

Uprkos tome, u okviru raznih studija objašnjena je uloga vitamina i minerala u postizanju i održavanju trudnoće. Vitamini i minerali igraju važnu ulogu u ženskom zdravlju. Oni su neophodni za mnoge funkcije, uključujući:

menstruaciju i ovulaciju,
funkciju štitne žlezde,
proizvodnju energije,
imunološku funkciju,
kvalitet i sazrevanje jajnih ćelija.

Dakle, dovoljan unos vitamina i minerala presudan je za stvaranje okruženja za zdravu trudnoću. Neke hranljive materije mogu čak i da ublaže simptome sindroma policističnih jajnika (PCOS), uobičajenog uzroka neplodnosti.

Neke studije su pokazale da određeni nutrijenti mogu povećati broj i pokretljivost sperme, pomažući spermatozoidima da postignu svoj cilj. Međutim, za ovu tvrdnju potrebno je više istraživanja.

U nastavku sam razmotrila neke od najpopularnijih nutrijenata za poboljšanje plodnosti, sa detaljima o njihovoj upotrebi, efikasnosti i doziranju.

Nutrijenti za poboljšanje plodnosti

1. Acetilkarnitin

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Pomaže u pokretljivosti sperme; Sadrži antioksidanse koji promovišu zdrav ženski reproduktivni sistem.

Acetilkarnitin je oblik aminokiseline L-karnitin, koji se prirodno javlja u telu i pomaže u pretvaranju masti u energiju. Ponekad se acetilkarnitin i L-karnitin uzimaju u kombinaciji radi poboljšanja plodnosti kod žena.

Studija iz 2018. godine pokazala je da acetilkarnitin ima snažnije antioksidanse od L-karnitina. Smatra se da usporava starenje ženskog reproduktivnog sistema. U okviru ove studije je takođe utvrđeno da suplementacija sa oba ova nutrijenta ublažava simptome PCOS-a, endometrioze i
amenoreje (odsustva menstruacije).

Drugo istraživanje pokazalo je da i acetilkarnitin i L-karnitin mogu pojačati pokretljivost sperme. Preporuke za doziranje koje se koriste za poboljšanje plodnosti muškaraca obično se kreću između 1 i 3 g dnevno i za acetilkarnitin i za L-karnitin. Međutim, važno je da se pre upotrebe ovih nutrijenata konsultujete sa lekarom kako biste osigurali bezbednost i pravilno doziranje.

2. Vitamini B kompleksa

Kome su namenjeni: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Pomažu u promociji zdravlja jajnih ćelija; Mogu poboljšati kvalitet sperme.

Osim folne kiseline (B9) koje ima važnu ulogu pre i tokom trudnoće, i drugi vitamini B grupe imaju ulogu u plodnosti.

U jednoj studiji utvrđeno je da je veći unos vitamina B1, B2, B3, B6 i B12 povezan sa manjim rizikom za nastanak neplodnosti uzrokovane poremećajem ovulacije.

Potrebno je više istraživanja, ali neki stručnjaci nagađaju da bi vitamin B12 takođe mogao da poboljša kvalitet sperme.

3. Vitamin C

Kome je namenjen: muškarcima

Uticaj na plodnost: Poboljšava broj i pokretljivost sperme.

Vitamin C je moćan antioksidans koji može smanjiti ćelijska oštećenja u celom telu, kao i povećati apsorpciju gvožđa. Studija iz 2016. godine pokazala je da je uzimanje vitamina C sa vitaminom E poboljšalo broj, pokretljivost, a ponekad i kvalitet sperme.

Preporučena dnevna doza vitamina C iznosi 90 mg za muškarce i 75 mg za žene.

4. Kalcijum

Kome je namenjen: muškarcima

Uticaj na plodnost: Pomaže u stvaranju sperme.

Studija iz 2019. godine otkrila je da nedostatak kalcijuma može biti uzrok neplodnosti kod muškaraca, jer je kalcijum uključen u proizvodnju sperme.

Preporučena dnevna doza za odrasle muškarce i žene iznosi 1000 mg dnevno.

5. Koenzim Q10

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Poboljšava odgovor jajnika u vantelesnoj oplodnji (IVF); Pojačava pokretljivost sperme.

Telo samostalno proizvodi koenzim Q10, ali povećane količine u krvotoku mogu imati koristi prilikom začeća, posebno kod vantelesne oplodnje. Studija iz 2018. godine otkrila je da je suplementacija koenzimom Q10 poboljšala odgovor jajnika tokom vantelesne oplodnje.

Iako je potrebno više istraživanja, nedavne studije (jedna objavljena 2019. i druga 2020. godine) sugerišu da koenzim Q10 može poboljšati koncentraciju i pokretljivost sperme kod muškaraca sa neplodnošću.

6. Vitamin D

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Poboljšava rad jajnika i kvalitet sperme.

Neke studije su povezale nedostatak vitamina D sa neplodnošću kod žena. Studija iz 2019. godine otkrila je nizak nivo vitamina D kod žena koje su se borile sa neplodnošću izazvanom sindromom policističnih jajnika. Međutim, ovo nije primećeno kod žena kod kojih se ne zna uzrok neplodnosti.

Istraživanja su pokazala da nedostatak vitamina D može biti povezan i sa neplodnošću kod muškaraca.

O dozi ovog vitamina konsultujte se sa lekarom.

7. Vitamin E

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Povećava pokretljivost sperme; Jača reproduktivno zdravlje kod žena.

Vitamin E ima antioksidativna svojstva koja mogu poboljšatii funkciju sperme i podržati opšte reproduktivno zdravlje kod žena, ali potrebno je više istraživanja kako bi se utvrdila njegova efikasnost.

Preporučena dnevna doza vitamina E za odrasle iznosi 15 mg.

8. Folna kiselina

Kome je namenjena: ženama

Uticaj na plodnost: Pomaže u postizanju trudnoće; Poboljšava ishod tretmana plodnosti.

Unošenje dovoljne količine folne kiseline (sintetički oblik folata) nije samo dobar izbor tokom trudnoće, već je korisno koznumirati je i prilikom pokušaja začeća.

Za trudnice, preporučena dnevna doza folne kiseline iznosi 600 mcg. Ženama koje planiraju trudnoću preporučuje se od 400 do 800 mcg najmanje mesec dana pre nego što se trudnoća dogodi.

9. Gvožđe

Kome je namenjeno: ženama

Uticaj na plodnost: Sprečava anemiju izazvanu nedostatkom gvožđa, koja može uzrokovati poremećaje u ovulaciji, a koji mogu dovesti do neplodnosti.

Studija sa više od 18 000 žena pokazala je da suplementacija gvožđem smanjuje rizik za razvoj neplodnosti uzrokovane poremećajima ovulacije.

Ako znate da imate poremećaj ovulacije, razgovarajte sa lekarom o tome kako da dodate gvožđe, ishranom ili suplementima.

10. Selen

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Poboljšan kvalitet sperme; Smanjuje rizik za nastanak pobačaja.

Istraživanje iz 2015. godine utvrdilo je da nedostatak selena može biti faktor pobačaja, niskog kvaliteta sperme i loše pokretljivosti sperme. Prema studiji iz 2019. godine, selen takođe može pomoći u održavanju zdravlja folikularne tečnosti koja okružuje jajne ćelije.

Budući da je selen neophodan da bi muško telo proizvodilo spermu, neka istraživanja su ukazala na to da kombinacija selena i vitamina E može poboljšati kvalitet i pokretljivost sperme.

Preporučena dnevna doza selena za odrasle iznosi 55 mcg.

11. Cink

Kome je namenjen: muškarcima i ženama

Uticaj na plodnost: Pomaže u oplodnji i razvoju jajnih ćelija; Poboljšava kvalitet sperme.

Cink je neophodan za stvaranje sperme, a pregršt studija sugeriše da bi nedostatak cinka mogao uzrokovati loš kvalitete sperme.

Međutim, veza između ovog minerala i muške plodnosti nije dokazana. Zapravo, studija iz 2020. godine otkrila je da suplementi koji sadrže cink i folnu kiselinu nisu poboljšali broj spermatozoida niti funkciju sperme.

Što se tiče veze između plodnosti kod žena i cinka, studija iz 2019. godine utvrdila je da što je niži nivo ovog minerala u krvi, potrebno je više vremena za začeće.

Preporučena dnevna doza cinka iznosi 8 mg za žene i 11 mg za muškarce.